Hozzávalók:
3,5 kg szilva
60 dg cukor
0,5 dc ecet (10 %-os, de lehet 8 %- os is )
*
Elkészítés:
A szilvát ledarálom,a cukorral összekeverem. Veszek egy magas falú zománcozott tepsit( ehhez a mennyiségű masszához pontosan megfelel egy 42 x 24 x 7 cm-es tepsi),aminek az oldalát, és az alját az ecettel kiöblítem, és a maradékot benne hagyom. Beleöntöm a szilvadarálékot, a sütőbe helyezem, és 150 fokos sütőben annyi óráig sütöm, ahány kiló a szilva ( 3,5).Nem szabad
megkeverni, mert különben leégne!
A sütési idő elteltével a lekvárt egy lábasba öntöm, és most már kevergetve sűrűre főzöm, ez kb. 40 perc.A forró lekvárt sterilizált poharakba kanalazom, lezárom, száraz gőzbe rakom, és ott is hagyom őket kihűlni.
Emlékszem nagymamám a szabadban, és üstben főzött szilvalekvárjára.Ennek a lekvárnak az íze ahhoz nagyon hasonlít.