Hozzávalók:
250 gr túró,
1/2 fej, nagyon apróra vágott vöröshagyma,
1 kk. szárított snidling,
2 kk. szárított újhagyma, (a snidling, és az újhagyma, saját szárítású fűszer. Ha van friss, azzal mégjobb.)
Kevés petrezselyem, és zellerlevél, szintén szárított készletemből,
piros kaliforniai paprika, nagyon!!! apróra vágva (kb. 1/4 paprika),
2 szál főtt répa,
1 kk. ételízesítő,
kevés őrölt bors, őrölt csili ízlés szerint.
1 kk. őrölt pirospaprika,
1 ek. oliva olaj,
1/2 dl. száraz fehérbor.
*
Elkészítés:
A címben azt írtam, hogy a körözött, ami minden szabályt felrúg.
Rögtön helyesbítek !
Egy szabályt tiszteletben tartott körözöttem.
Azt, hogy túró van benne.
Ez a leglényegesebb, mert a körözött, túrókrém, krémesre kavarva, kenyérre, pirítósra kenhetően.
Azt, hogy ki, miképpen készíti, egyéni ízlés kérdése.
Ma formát bontottam !
Már az előkészületeknél kacérkodtam a sárgarépával, de akkor kimaradt.
Utólag, mégis valahogy a répára is bilincs került.
Mert a körözöttre az illik !
Az utolsó hozzávalón, többen felkapták fejüket !
A tejfölt, ami csak krémessé teszi a körözöttet, helyettesítettem a borral.
Ezzel kavartam pép szerűre az anyagot.
Persze előtte azért valami történt.
Az apróra vágott hagymát, kaliforniai paprikát, kevés ételízesítővel, a zöld fűszerekkel ( beleértve a snidlinget, és az újhagymát is), és oliva olajjal, 4 percig mikróztam.
Ezalatt megvonult annyira, hogy ne tűnjön nyersnek, ha ráharapok.
Ekkora mennyiségnél nem akartam serpenyőt piszkolni, amikor a mikró is megfelel erre a célra.
Az őrölt paprika is hozzákerült, valamint tekertem rá kevés borsot, és csípős, szárított csilit, majd krémesre kavartam.
A körözöttnek, legalább 3-4 órát kell állni, hogy végleg ízesíteni tudjuk.
Mikor újra megkóstoltam, tulajdonképpen nem kellett volna bele semmi.
Íze, és állaga egyaránt megfelelt ízlésemnek.
De ekkor az történt, hogy rám kacsintott a hűtőből, a délről maradt kevés sárgarépa, ami megfőve levesünk tartozéka volt, még ebédkor.
Ellenállhatatlan lett.
Már eredeti tervemben is szerepelt a répa reszelve, de a kihívásnak nem tudtam ellenállni.
Anélkül is jó volt, de ha valamivel még turbózható a cucc, akkor miért ne.
Bátor vagyok !
Meg, valahogy elképzeltem magamban azt a lágy ízt, amivel a répa, még javít körözöttem ízén.
Így történt, és nem bántam meg az eksönt !
Még egy kicsit pihen a hűtőben, és reggel pirítóssal, vagy simán kenyérrel megkóstoljuk.
Én már tudom milyen, és a család sem fog csalódni !
Ilyen szelíd körözöttet, még nem látott a világ !
Szinte kenyérre lehet kenni.
Rövid börtönbüntetésre számíthat !
Hamar el fog fogyni.
Erről is van blogbejegyzésem : http://gasztropajtikonyhaja.
blogspot.
hu/2013/02/a-korozott-ami-minden-szabalyt-felrug.
html