Paradicsom mindenhogyan – 7 zseniális recept a nyár slágerzöldségére

paradicsom

Ha nyár, akkor paradicsom. Van benne valami különösen varázslatos: ahogy a napon érlelt bogyók végre kiszabadulnak a fóliasátor világából, és az első harapásnál szétroppan a héjuk, elárasztva a szádat édes-savanykás levükkel… nos, ezt nem lehet nem imádni. Gasztrobloggerként nekem ez az egyik legnagyobb nyári örömforrás: színes paradicsomok, illatos bazsalikom, egy kis olívaolaj – és máris kész egy kis nyaralás-ízű tányér. De most menjünk ezen túl! A klasszikus salátán és tésztán kívül is rengeteg lehetőség rejlik ebben a sokoldalú alapanyagban.

Ebben a cikkben 7 különleges és mégis könnyen elkészíthető receptet hoztam, amikkel egészen új arcát ismerheted meg a paradicsomnak – plusz egy extra tippet is adok, amivel a szezon ízeit még később is élvezheted.

1. Caprese saláta olaszosan – a legegyszerűbb örök kedvenc

Friss, jó minőségű paradicsommal készítve a caprese több mint saláta: maga a nyár. Karikázz fel lédús paradicsomot, rétegezd mozzarella szeletekkel, tépkedj rá bazsalikomleveleket, locsold meg jó minőségű extra szűz olívaolajjal, és hintsd meg egy kevés durva szemű sóval.

Tipp: Egy kevés balzsamecetkrémmel vagy friss oregánóval is megbolondíthatod.

Variáció: Próbáld ki grillezett nektarinnal vagy eperrel – gyümölcsösen még izgalmasabb.

2. Sült paradicsomos mártogatós – egyszerű és különleges

Fogj egy tepsinyi koktélparadicsomot, locsold meg olívaolajjal, hints rá fokhagymát, sót, kakukkfüvet, és süsd puhára 180 fokon kb. 25 perc alatt. Ha kész, turmixold össze egy kevés natúr krémsajttal vagy joghurttal – kész is a mennyei mártogatós, amit friss kenyérrel vagy pirítóssal is tálalhatsz.

Tipp: Hidegen és melegen is finom, vendégvárónak is tökéletes.

Extra ötlet: Ha marad belőle, használd tésztaszószként vagy sült zöldségekhez.

3. Aszalt paradicsomos pesto – ízbomba egy kis üvegben

Turmixolj össze aszalt paradicsomot, fokhagymát, pirított diót vagy fenyőmagot, parmezánt, friss bazsalikomot és olívaolajat. Sűrű, gazdag pestót kapsz, ami tésztára, pirítósra, húsok mellé is isteni.

Tipp: Ha marad, kis üvegbe zárva hetekig eláll a hűtőben.

Továbbgondolás: Használhatod grillezett sajtos szendvicsekhez vagy pizzára is.

4. Töltött paradicsom kuszkusszal – könnyű és mutatós

Vágj le a nagyobb, húsos paradicsomok kalapját, és egy teáskanállal óvatosan kanalazd ki a belsejüket úgy, hogy ne sértsd meg a falukat. Készíts egy mediterrán ihletésű kuszkuszkeveréket: apróra vágott grillezett cukkini, pritaminpaprika, zöldfűszerek (pl. petrezselyem, bazsalikom), egy kevés reszelt citromhéj, olívaolaj, és morzsolt feta kerüljön bele. Ezzel a keverékkel lazán töltsd meg a paradicsomokat, majd tedd őket sütőtálba. Süsd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig, amíg a paradicsomok megpuhulnak, de még megtartják formájukat.

Tipp: Vegán vendégeknek is tökéletes, ha a sajtot elhagyod vagy növényi alternatívával helyettesíted.

Ötlet haladóknak: A paradicsomok belsejéből készíts könnyű, frissítő levest előételnek.

5. Paradicsomos galette – rusztikus, franciás vacsora

Készíts egy omlós pitealapot (vagy használj bolti leveles tésztát), és teríts rá vékonyra szeletelt paradicsomokat, sajtot (pl. kecskesajtot vagy mozzarellát), zöldfűszereket, kevés mustárt. Hajtsd rá a széleket, és süsd 190 fokon kb. 30 percig, amíg aranybarna lesz.

Tipp: Melegen és hidegen is finom, salátával tökéletes nyári vacsora.

Extra: Díszítheted ehető virágokkal vagy rukkolával a tálalásnál.

6. Hűsítő paradicsomleves – spanyol gazpacho újratöltve

A klasszikus gazpacho alapja: érett paradicsom, uborka, paprika, lilahagyma, fokhagyma, olívaolaj, ecet, só. Turmixold össze az egészet, majd jól lehűtve tálald pirított kenyérkockával vagy mozzarellagolyóval.

Tipp: Egy kevés dinnye vagy eper hozzáadása még gyümölcsösebbé teheti.

Még jobb lesz: Ha egy nappal előbb készíted, az ízek még jobban összeérnek.

7. Paradicsomos-bazsalikomos tészta – friss, egyszerű, mennyei

A legjobb gyors ebéd vagy vacsora: főzz ki tésztát, közben egy serpenyőben dinsztelj fokhagymát, dobj rá félbevágott koktélparadicsomot, és süsd, amíg kissé összeesnek. Keverd össze a tésztával, szórd meg friss bazsalikommal és reszelt sajttal.

Tipp: Kevés citromlé vagy chili még jobban kihozza az ízeket.

Bónusz: Pirított fenyőmag vagy egy kevés burrata a tetejére – és kész a luxus tésztavacsora.

+ Hogyan aszalj paradicsomot otthon?

Szeleteld fel a paradicsomot (pl. szilva vagy koktél fajtát), tedd sütőpapíros tepsire, sózd meg, locsold meg olívaolajjal, és szárítsd 90-100 fokos sütőben 3-5 órán keresztül. Ha kész, zárd le olajjal, fűszerekkel befőttesüvegben – eláll, és bármit feldob.

Tipp: Aszalógéppel is működik, de sütőben készítve éppoly finom – csak türelem kell hozzá.

Remélem, kedvet kaptál, hogy a paradicsomot idén ne csak köretként vagy szószként használd. Ezekkel a receptekkel egy egész hetet is végigfőzhetsz anélkül, hogy megunnád – sőt, talán új kedvenceket is felfedezel. A paradicsom nem csak alapanyag: nyárillatú inspiráció a konyhádban.