Mire jó a rebarbara azon kívül, hogy savanyú? – 5 meglepő mód, ahogy újra felfedezheted

rebarbara

A rebarbara sokunk emlékeiben kompótként vagy lekvárként él – fanyar, piros szálak, amiket vagy imádtunk, vagy messzire kerültünk gyerekként. De ha most újra ránézel, lehet, hogy teljesen mást fogsz látni benne. A rebarbara nemcsak desszertalapanyag, hanem izgalmas kiegészítője lehet sós fogásoknak, italoknak, szószoknak – ha tudod, hogyan bánj vele.

Fontos! A rebarbarának kizárólag a szára fogyasztható – a levelei nagy mennyiségben tartalmaznak oxálsavat, ami mérgező, és nagyobb mennyiségben akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat (pl. hányinger, gyengeség, vesekárosodás). A leveleket soha ne használd fel – mindig dobd ki biztonságosan, és kizárólag a szárat dolgozd fel főzéshez vagy sütéshez!

Most mutatok 5 meglepő (és isteni finom) felhasználási módot, amivel új életet lehelhetsz ebbe a tavaszi kedvencbe.

1. Rebarbara chutney – a húsok titkos fegyvere

Kicsit édes, kicsit savanyú, kicsit fűszeres – és elképesztően jól passzol sült húsokhoz, sajtokhoz. Egy jó rebarbara chutney készülhet hagymával, gyömbérrel, almával, mazsolával és egy csipet chilivel. Üvegbe zárva hetekig eláll, és bármilyen ételt ünnepivé tesz.

Tipp: Próbáld ki grillezett csirkecomb mellé, vagy egy falat kemény sajtra kanalazva.

2. Rebarbara-epres szósz – palacsintára, reggelire, mindenre

A rebarbara tökéletesen kiegészíti az eper édességét – együtt főzve belőlük egy félig lekvár, félig öntet jellegű szószt kapsz, ami zseniális reggeli kására, joghurtra, palacsintára.

Tipp: Ne főzd túl! Maradjon benne egy kis textúra, úgy sokkal izgalmasabb.

3. Sült rebarbara – vanília és narancs társaságában

Sokszor túlkomplikáljuk a rebarbarát, pedig egy kis cukorral, narancshéjjal és vaníliával sütőben megsütve lenyűgözően elegáns köret vagy desszertalap lesz belőle. A sütés karamellizálja a cukrot és enyhíti a savanyúságot.

Ötlet: Tálald vaníliás krémmel, vagy keverd bele sült zabpehelybe.

4. Rebarbara italban – frissítő szörp vagy spritz

Főzz rebarbarából és egy kevés citromléből intenzív, rózsaszínes szörpalapot, amit szódával vagy pezsgővel keverhetsz. Egy kis mentalevél, lime-karika – és máris kész a tavasz egyik legmenőbb koktélja.

Tipp: Használj mézet vagy nádcukrot az édességhez, ne fehér cukrot – így még karakteresebb lesz.

5. Sós rebarbara – igen, ez is működik!

A rebarbara savanyúságát érdemes kihasználni, akár uborka vagy citrom helyett. Finomra vágva, sózva, egy kis olajjal és fűszerekkel salátába keverve elképesztően üde kiegészítő lehet egy tál lencséhez, sült cékla mellé vagy sült hal tetejére.

Extra: Próbáld ki tahinivel, római köménnyel, fokhagymával egy szendvicskrémbe keverve.

Fanyar, de fantasztikus

A rebarbara nem csak kompótnak való. Ha nyitott vagy egy kis kísérletezésre, gyorsan a konyhád egyik legizgalmasabb alapanyaga lehet. Fedezd fel új oldalát – édesen, sósan, hidegen, melegen –, és add vissza neki a helyét a szezon sztárjai között!