Nyár, meleg, barátok, terasz – és persze a grill illata, ami belengi a kertet. De mi van, ha valaki nem eszik húst? Vagy csak egyszerűen szeretnél valami könnyebbet, frissebbet kipróbálni? Jó hír: a grillezés egyáltalán nem csak a tarjáról és a kolbászról szól. Íme 7 olyan fogás, ami nemcsak lenyűgözően finom, hanem bizonyítja is, hogy a grill zöldséggel és sajttal is varázsolni tud.
1. Grillezett padlizsán mézes-balzsamecetes mázzal
A padlizsán igazi grillbarát zöldség: ha jól készíted, kívül karamellizált, belül krémes. A mézes-balzsamecetes máz különlegesen gazdag ízt ad neki.
Hozzávalók:
- Padlizsánkarikák
- Méz
- Balzsamecet
- Olívaolaj, só, bors
Tipp: Szórd meg friss petrezselyemmel vagy gránátalmamaggal a végén.
2. Halloumi – a grillezhető sajt királya
A ciprusi halloumi sajt fantasztikus textúrával bír: nem olvad szét, hanem szépen megpirul. Kívül ropog, belül rugalmas – minden grillparti sztárja lehet.
Párosítsd: grillezett cukkini vagy paradicsom mellé, citromos olívaolajjal locsolva.
Extra tipp: Vágd vastagabb szeletekre, hogy kívül kérges, belül puha maradjon.
3. Kukoricacsövek lime-vajas vajjal és füstölt paprikával
A grillezett kukorica önmagában is élmény, de ha megspékeled egy kis lime-os vajjal és füstölt paprikával, akkor igazi street food hangulatot varázsolsz a kertbe.
Keverék:
- Vaj, lime leve és héja, füstölt paprika, só
Tálalás: Morzsolj rá feta sajtot és szórd meg korianderrel.
4. Gombanyárs fokhagymás olajjal
A nagyobb csiperkék vagy portobello gombák remekül viselik a grillt. Ha pálcikára húzod őket és előtte egy fokhagymás-rozmaringos olajban megforgatod, mennyei lesz.
Tipp: Grill közben locsolgasd a maradék páclével.
5. Grillezett édesburgonya szeletek – roppanós és édes
Vágd fél centi vastag szeletekre, olajozd be, és süsd, míg karamellizált kérget nem kap. A belseje lágy, az íze telt – jól bírja a fűszereket is.
Fűszerezési ötlet: chilipehely, római kömény, barnacukor
Mártogatós mellé: joghurtos tahini szósz vagy citromos pesto
6. Camembert grillben sütve – az olvadós élvezet
Egy egész kerek camembert-t alufóliába csomagolva vagy kis öntöttvas serpenyőben meggrillezve olyan, mint egy fondü mini változatban.
Ízesítés: szórd meg kakukkfűvel, locsold meg kevés mézzel
Mártogatósnak: pirított bagett, alma- vagy körtekockák
7. Grillezett paprika saláta feta sajttal és olívával
A húsos kaliforniai paprikák a grillen szinte karamellizálódnak. Ha lehúzod a héját és összekevered olívaolajjal, citromlével, fetával és fekete olívabogyóval, kész is a mediterrán hangulatú saláta.
Tálalási ötlet: pirított pita mellé, meleg vagy hidegen
Grilltippek húsmentes grillezéshez:
- Olajozz! A zöldségek hamar letapadnak – kenj meg mindent vékonyan.
- Előmelegítés: A grill legyen forró, mielőtt bármit ráteszel.
- Pácolás: Még izgalmasabb lesz az íz – min. 30 perc a hűtőben sokat számít.
- Tálalás: Játssz színekkel, textúrákkal – legyen látványos a tányér!
A grillezés hús nélkül is lehet élmény – sőt, néha még különlegesebb! A füst, a karamellizálódás és a friss zöldségek, sajtok kontrasztja minden falatot izgalmassá tesz. Próbálj ki egy-két receptet a hétvégén, és mutasd meg a vendégeidnek, hogy a grill nem a hús kizárólagos terepe!