Mire jó a grill, ha nincs hús? – 7 izgalmas zöldséges és sajtos fogás a nyári sütögetéshez

grillezés

Nyár, meleg, barátok, terasz – és persze a grill illata, ami belengi a kertet. De mi van, ha valaki nem eszik húst? Vagy csak egyszerűen szeretnél valami könnyebbet, frissebbet kipróbálni? Jó hír: a grillezés egyáltalán nem csak a tarjáról és a kolbászról szól. Íme 7 olyan fogás, ami nemcsak lenyűgözően finom, hanem bizonyítja is, hogy a grill zöldséggel és sajttal is varázsolni tud.

1. Grillezett padlizsán mézes-balzsamecetes mázzal

A padlizsán igazi grillbarát zöldség: ha jól készíted, kívül karamellizált, belül krémes. A mézes-balzsamecetes máz különlegesen gazdag ízt ad neki.

Hozzávalók:

  • Padlizsánkarikák
  • Méz
  • Balzsamecet
  • Olívaolaj, só, bors

Tipp: Szórd meg friss petrezselyemmel vagy gránátalmamaggal a végén.

2. Halloumi – a grillezhető sajt királya

A ciprusi halloumi sajt fantasztikus textúrával bír: nem olvad szét, hanem szépen megpirul. Kívül ropog, belül rugalmas – minden grillparti sztárja lehet.

Párosítsd: grillezett cukkini vagy paradicsom mellé, citromos olívaolajjal locsolva.

Extra tipp: Vágd vastagabb szeletekre, hogy kívül kérges, belül puha maradjon.

3. Kukoricacsövek lime-vajas vajjal és füstölt paprikával

A grillezett kukorica önmagában is élmény, de ha megspékeled egy kis lime-os vajjal és füstölt paprikával, akkor igazi street food hangulatot varázsolsz a kertbe.

Keverék:

  • Vaj, lime leve és héja, füstölt paprika, só

Tálalás: Morzsolj rá feta sajtot és szórd meg korianderrel.

4. Gombanyárs fokhagymás olajjal

A nagyobb csiperkék vagy portobello gombák remekül viselik a grillt. Ha pálcikára húzod őket és előtte egy fokhagymás-rozmaringos olajban megforgatod, mennyei lesz.

Tipp: Grill közben locsolgasd a maradék páclével.

5. Grillezett édesburgonya szeletek – roppanós és édes

Vágd fél centi vastag szeletekre, olajozd be, és süsd, míg karamellizált kérget nem kap. A belseje lágy, az íze telt – jól bírja a fűszereket is.

Fűszerezési ötlet: chilipehely, római kömény, barnacukor

Mártogatós mellé: joghurtos tahini szósz vagy citromos pesto

6. Camembert grillben sütve – az olvadós élvezet

Egy egész kerek camembert-t alufóliába csomagolva vagy kis öntöttvas serpenyőben meggrillezve olyan, mint egy fondü mini változatban.

Ízesítés: szórd meg kakukkfűvel, locsold meg kevés mézzel

Mártogatósnak: pirított bagett, alma- vagy körtekockák

7. Grillezett paprika saláta feta sajttal és olívával

A húsos kaliforniai paprikák a grillen szinte karamellizálódnak. Ha lehúzod a héját és összekevered olívaolajjal, citromlével, fetával és fekete olívabogyóval, kész is a mediterrán hangulatú saláta.

Tálalási ötlet: pirított pita mellé, meleg vagy hidegen

Grilltippek húsmentes grillezéshez:

  • Olajozz! A zöldségek hamar letapadnak – kenj meg mindent vékonyan.
  • Előmelegítés: A grill legyen forró, mielőtt bármit ráteszel.
  • Pácolás: Még izgalmasabb lesz az íz – min. 30 perc a hűtőben sokat számít.
  • Tálalás: Játssz színekkel, textúrákkal – legyen látványos a tányér!

A grillezés hús nélkül is lehet élmény – sőt, néha még különlegesebb! A füst, a karamellizálódás és a friss zöldségek, sajtok kontrasztja minden falatot izgalmassá tesz. Próbálj ki egy-két receptet a hétvégén, és mutasd meg a vendégeidnek, hogy a grill nem a hús kizárólagos terepe!