Van az a pillanat, amikor kinyitod a hűtőt, és szembenéz veled egy fél fej főtt brokkoli, három szelet sült hús, egy kanálnyi főtt rizs meg egy darab megfáradt sajt. Ismerős? A jó hír az, hogy ezek nem elveszett ügyek. A maradékokból fantasztikus új ételek születhetnek – ha egy kicsit máshogy nézünk rájuk.
Ebben a cikkben 7 olyan okos ötletet mutatok, amivel nem csak pazarlásmentesen, hanem kreatívan is főzhetsz. Mert a maradék nem ciki – hanem lehetőség. És ha egyszer rákapsz az ízére, garantálom: szinte sportot űzöl majd abból, hogyan hozz ki valami jót abból, amit más kidobna.
1. Megmaradt főtt vagy sült zöldségek: újragondolt köret, krém vagy mártogatós
A főtt vagy sült zöldségek kiválóan újragondolhatók, ha már nem kívánkozna ugyanúgy újramelegítve a tányérra. Egy adag répa, brokkoli, cékla vagy karfiol új formában új ételként térhet vissza.
Zöldségpüré vagy köret: a maradék főtt zöldséget kevés vajjal vagy olívaolajjal, fűszerekkel (pl. szerecsendió, fokhagyma) krémesre törve tökéletes köret hús vagy hal mellé. Ha marad, akár másnap mehet krémleves alapba is.
Mártogatós: natúr joghurttal, citromlével, zöldfűszerekkel krémesre keverve mártogatós születhet belőle, amit pitával vagy sült krumplival tálalhatsz.
Zöldséglepény: a puhára sült zöldségeket aprítsd fel, keverd tojással, reszelt sajttal és egy kevés liszttel – majd süsd meg lepénynek vagy muffin formában adagolva kis felfújtnak. Remek uzsonna vagy köret is lehet.
Levesfeltétként: a maradék sült zöldségek apróra vágva vagy pürésítve gazdagíthatják a krémleveseket, de egyszerű zöldséglevesbe is feldobhatják az ízeket.
2. Maradék sült húsból: wrap, raguleves vagy melegszendvics
A tegnapi sült hús unalmas lenne újramelegítve? Ne melegítsd – inkább formálj belőle új ételt!
Wrap: tépd szálakra, keverd el mustáros-joghurtos szósszal, dobj mellé zöldséget és máris kész egy gyors, meleg ebéd vagy vacsora.
Raguleves: apróra vágva zöldségekkel, tésztával és alaplével tökéletes húsleves-alternatíva.
Melegszendvics vagy panini: újramelegítés helyett ropogós kenyér közé, sajttal, lilahagymával összesütve – mennyei.
Pita töltelék: keverd össze salátával, humusszal vagy zöldfűszeres szósszal és töltsd pitába vagy lapos kenyérbe – piknikre is kiváló.
3. Megszikkadt kenyérből: bruschetta, morzsa, kruton vagy kenyérpuding
A száraz kenyér a legjobb barátod lehet – csak ne a kenyértartó alján felejtsd.
Bruschetta: szeleteld, kend meg fokhagymával és olívaolajjal, pirítsd meg, majd halmozz rá paradicsomot, mozzarellát, sült zöldséget vagy akár maradék húsokat.
Morzsa/kruton: vágd kockákra, pirítsd meg fűszeres olajon → salátákhoz, krémleveshez.
Kenyérpuding: tejjel, tojással, cukorral és maradék gyümölccsel összesütve reggelinek vagy desszertnek is tökéletes.
Fűszeres pirított kenyérkocka: salátákhoz, levesekhez, vagy akár ropogtatnivalónak is használható – fokhagymás vajban pirítva igazán finom.
4. Túlérett banánból: palacsinta, muffin, fagyi vagy süti
A már barna, puha banán elsőre nem kívánatos, de éppen ettől lesz belőle a legédesebb alapanyag.
Palacsinta: villával törd össze, keverd tojással, liszttel vagy zabpehellyel és süsd meg serpenyőben.
Banánkenyér vagy muffin: a klasszikus – 1 banánból is lehet kis adag, 3-ból pedig egy egész adag süti készülhet.
Fagyi: turmixold le egy kevés vanília aromával vagy vaníliás cukorral, majd fagyaszd le → krémes, tejmentes fagylalt 5 perc alatt.
Banános turmix: tejjel, kakaóval, mogyoróvajjal összeturmixolva tökéletes reggeli vagy délutáni nass.
5. Rizsmaradékból: sült rizs, rizsgombóc, töltelék vagy levesbetét
A hideg, főtt rizs nem maradék – hanem aranybánya.
Sült rizs wokban: olajon pirítva tojással, szójaszósszal, zöldségekkel igazi gyorséttermi élmény.
Rizsgombóc: reszelt sajttal, tojással, zsemlemorzsával összegyúrva, kisütve kívül ropog, belül krémes.
Levesbetét vagy töltelék: krémlevesekhez betétként, töltött paprikába, sült zöldségbe.
Rizspuding: ha maradt édes főtt rizs, egy kis tej, fahéj és cukor hozzáadásával kiváló édesség lehet belőle.
6. Sajtvégek: sajtmártás, szósz, pizza vagy tészta feltét
A hűtő alján lévő sajtmaradékokból csodákat lehet művelni.
Sajtmártás: keverd össze tejszínnel, mustárral, olvadós sajtokkal, melegítsd össze – mehet tésztára, zöldségre, hús mellé.
Pizza topping: mindenféle sajtmaradék mehet pizzára vagy melegszendvicsre – minél vegyesebb, annál jobb.
Szószokhoz: reszelve vagy apróra vágva keverheted salátaöntetbe, raguba is.
Sajtkorong: a maradék reszelt sajtból sütőpapíron kis kupacokat formálva és megsütve ropogós sajtcsipsz készíthető.
7. Zöldségreszelékből: tócsni, frittata, zöldséges muffin vagy mártogatós
A reszelék – akár répa, cukkini, karalábé – mind felhasználható.
Tócsni: liszttel, tojással, fűszerekkel keverve serpenyőben kisütve kívül ropog, belül puha.
Frittata: tojásos lepény, amit bármilyen zöldséggel fel lehet dobni. Hidegen és melegen is remek.
Zöldséges muffin: maradék reszelékkel, sajttal, liszttel és tojással muffinformába sütve akár uzsonnára is jó.
Mártogatós: natúr joghurttal és fűszerekkel keverve friss, ropogós mártás készülhet.
Zöldségropogós: a maradék reszeléket formázd koronggá és süsd meg kevés olajon – tökéletes vendégváró vagy köret.
A maradék nem szemét, hanem kreatív alapanyag. Nemcsak pénzt és időt spórolsz vele, hanem sokszor még finomabb is lesz az eredmény, mint az eredeti fogás. És még valami: környezeti lábnyomot is csökkentesz vele. Mert minden megmentett falat egy kicsit fenntarthatóbb konyhát jelent.
Nézz más szemmel a hűtőre, és használd fel, amid van – mert a konyhai kreativitás ott kezdődik, ahol más kidobná.
És ki tudja? Lehet, hogy a legjobb ételed nem a receptkönyvből, hanem egy „maradékból” születik majd.