Saláta? Sokaknak egy halom zöld jut róla eszébe, amivel legfeljebb a főétel mellé barátkoznak. Pedig a saláta lehet tartalmas, meleg, sőt, akár laktatóbb is, mint egy szelet húsos szendvics. Most megmutatom azt az 5 meleg salátát, amik után senki nem kérdezi majd: „Hol a hús?” – vagy ha igen, az is csak viccből.
Sült édesburgonyás-lencsés saláta fokhagymás tahiniöntettel
Ez a saláta olyan, mint egy őszi kabát: meleg, kényelmes, és jól esik belebújni. Az édesburgonya karamellizálódik a sütőben, a lencse laktató, a tahinis öntet pedig keleties mélységet ad neki. A bébispenót enyhe kesernyéssége szépen ellenpontozza az édes ízeket, a lilahagyma pedig egy kis csípősséget csempész a falatokba.
Hozzávalók röviden: édesburgonya, főtt zöld lencse, lilahagyma, bébispenót, tahini, citromlé, fokhagyma, olívaolaj
Tipp: süsd a burgonyát rozmaringgal vagy kakukkfűvel – így még illatosabb lesz. Ha még tartalmasabbra vágysz, keverj hozzá sült csicseriborsót is.
Tálalás: Frissen sült pitával vagy teljes kiőrlésű kenyérrel még jobban érvényesülnek az ízek.
Grillezett csirkemelles, meleg quinoa saláta avokádóval
Ha valami könnyed, mégis fehérjedús fogásra vágysz, ez telitalálat. A grillezett csirke és a puha quinoa nagyon jól működik együtt, az avokádó pedig krémességet ad a kompozíciónak. A citromos vinaigrette felfrissíti az egészet, a koktélparadicsom pedig egy kis savasságot és színt visz a tányérra.
Hozzávalók: quinoa, csirkemell, avokádó, koktélparadicsom, citromos vinaigrette, petrezselyem
Variáció: cseréld le a csirkét sült tofu kockákra, ha húsmentesen készítenéd. A vinaigrette-be keverhetsz egy kis mustárt és mézet is, ha gazdagabb öntetre vágysz.
Tálalás: Egy marék pirított tökmag vagy napraforgómag extra ropogósságot ad.
Meleg céklás kecskesajtsaláta dióval és balzsamecettel
Ez az egyik legizgalmasabb ízkombináció: földes cékla, krémes kecskesajt, ropogós dió. A meleg cékla és a langyosra sült sajt együtt selymes és karakteres. A balzsamecet és a méz pikáns és édes-savanykás ízvilágot teremt, amit a ropogós dió koronáz meg.
Hozzávalók: sült cékla, lágy kecskesajt, dió, balzsamecet, rukkola vagy madársaláta, méz
Tálalási ötlet: Pirított magvakkal és egy szelet rozskenyérrel még tartalmasabb. A kecskesajtot előtte meg is grillezheted, hogy kicsit kérges legyen a külseje.
Extra: Ha kicsit bátrabb vagy, keverj a salátához vékonyra szeletelt, nyers almát vagy körtét is.
Fűszeres sült csicseriborsós saláta grillezett zöldségekkel
A csicseriborsó igazi szuperhős: fehérjedús, ropogósra süthető, és mindent feldob. Egy kis füstölt paprika, curry vagy za’atar, mellé grillezett padlizsán, cukkini, paprika – és kész is a mediterrán csoda. A joghurtos-citromos öntet frissességet hoz a gazdag ízek mellé.
Hozzávalók: konzerv vagy főtt csicseriborsó, cukkini, padlizsán, kaliforniai paprika, citromos-joghurtos öntet
Tipp: Készíts belőle nagy adagot, másnap hidegen is tökéletes ebéd! Ha épp nincsenek kéznél friss zöldségek, a fagyasztott grillezett zöldségmix is tökéletes gyors megoldás.
Tálalás: Tabuléval, kuszkusszal vagy simán magában, pitával tunkolva.
Sült gombás-spenótos meleg saláta buggyantott tojással
Itt a reggeli, ami vacsorára is tökéletes. A gomba umamis íze, a spenót frissessége és a lágy tojássárgája igazi élmény együtt. A fokhagymás olajban pirított gomba mennyei alap, amit a friss spenót pillanatok alatt magába szív. A tetején a tojás sárgája szépen szétfolyik – igazi luxus egyszerűen.
Hozzávalók: barna csiperke, bébispenót, fokhagyma, olívaolaj, tojás, parmezán
Gyors trükk: Ha nem akarsz tojást posírozni, egy tükörtojás is szuperül működik rajta. A parmezánt ne csak reszelve, hanem forgácsokban is tedd rá – így látványra is étvágygerjesztőbb.
Extra: Egy kevés chilipehellyel vagy citromhéjjal megbolondíthatod az egész salátát.
A saláta lehet több, mint köret – lehet főszereplő. Meleg, textúrákban gazdag, izgalmas ízű fogásokkal a salátás napok is lehetnek várt pillanatok a héten. Ezek a receptek nemcsak egészségesek és táplálóak, de kreatívak és színesek is. Próbáld ki bármelyiket, és hidd el: még a legelszántabb húsimádó is elismerően fog bólogatni – sőt, talán repetázik is!