A zsemle egy igazi klasszikus a konyhában, és nem véletlenül! Eredetileg a német „Semmel” szóból származik, és az abból készült pékáru fénypontja szinte minden reggelinek. A zsemle többségében búzalisztből, vízből, sóból és élesztőből készül, ami azt jelenti, hogy a pékek titkos összetevője a frissesség és a szeretet.
Mire használhatod a zsemlét a konyhában? Nos, a kedvenc párosításai közé tartozik a vaj, a sajt és a felvágottak, de remekül illik például egy gazdag lecsóhoz vagy húsleveshez is. Salátákban szupersztár lehet, ha pirítod vagy kisütöd – így egy ízletes zsemlemorzsát varázsolhatsz a fogásokra!
Tudtad, hogy a zsemle története a középkorra nyúlik vissza? Az egyiptomiak már ezer éve gyártották, szóval ha egyszer a konyhádban zsemle készül, kicsit úgy érezheted magad, mintha egyiptomi fáraó konyhájában sütnél.
A zsemlével való munka viszonylag egyszerű, de figyelj arra, hogy a frissessége kulcsfontosságú! Legjobb, ha légmentesen záródó edényben tárolod, így elkerülheted, hogy az időjárás elrontja a ropogósságát. Amikor készíted, ne félj kísérletezni a fűszerekkel vagy a töltelékekkel – ki tudja, talán te leszel az új zsemle-király vagy -királynő!