A zabpehely egy igazi szuperélelmiszer, amit szinte mindenki ismer, de lehet, hogy nem tudod, mennyire sokoldalú! A zabpehely a zabból készül, amely a középkor óta népszerű gabona, és már a vikingság is felfedezte jótékony hatásait. Nagyon sokféle formában megtalálható: a klasszikus gyorsan főzhető változattól kezdve a nyers zabpehelyig, ami remekül használható granolákban vagy smoothie-kban.
A zabpehely legfőbb erénye, hogy tele van rostokkal, így remekül tartja a vércukorszinted, és jól laksz tőle. Mivel növényi alapú és gluténmentes, sokan beépítik a étrendjükbe. Készíthetsz belőle reggelit, például zabkását, amihez tehetsz gyümölcsöket, magvakat vagy akár egy pici csokoládét is! Képzeld el ezt a reggelt: az illatos zabkása, aminek tetején friss bogyós gyümölcsök sorakoznak! Na, ki ne szeretné ezt?
Ha zacskós kiszerelésben vásárolod, érdemes száraz, hűvös helyen tárolnod, mert a nedvességet nem szereti a zabpehely! Főzés előtt pedig nem szükséges túlbonyolítani az előkészítést, csak öntsd fel vízzel vagy tejjel, tedd fel főni, és úton vagy egy szuper reggeli felé!
És egy érdekesség: ha több tejet adsz hozzá, akkor krémes, sűrű kását kapsz – ha pedig fűszerezed, akár sós alternatívát is varázsolhatsz belőle. Szóval, legyél bátran kísérletező a konyhában, és a zabpehely csodálatos világában!