Alapanyag kisokos:

vanília

A vanília egy igazi kincse a konyhának, és bizony nem véletlenül szerezte meg a „konyhák királynője” címet. Ez az édes, magával ragadó ízű fűszer a vaníliacserje (Vanilla planifolia) terméséből, a vaníliababból készül. Eredetileg Mexikóból származik, de mára már más trópusi vidékeken is termelik, például Madagaszkáron. Az igazi vanília nem csak ínycsiklandó, de egyedi aromájával minden desszertet varázslatossá tesz.

Az otthoni főzés során a vanília sokféleképpen használható: remekül párosítható gyümölcsökkel, mint az eper, a barack vagy a banán, de egy jó vaníliás puding vagy egy krémes vaníliás fagyi elkészítésének alapja is. Tudd meg, hogy a vanília nemcsak édességekhez passzol, hanem még olyan sós ételekhez is, mint a grillezett húsok, amikor egy kis különlegességre vágysz.

Ami még érdekes: tudtad, hogy a vanília a második legdrágább fűszer a sáfrány után? Hát persze, hogy a vaníliababbal egy kis romantikát is csempészhetsz a főzésbe!

Hogyan dolgozz vele? Ha rúd formájában szerzed be, akkor érdemes hosszában felhasítani, hogy a magok ki tudjanak szabadulni, és a legjobb aromát adják. A fennmaradó rudat tedd a cukros üvegbe, hogy a cukrod is átjárja a vanília íze. A tárolásra pedig kínálj neki egy hűvös, száraz helyet, lehetőleg légmentesen zárható edényben. Így mindig készen áll arra, hogy megédesítse a napodat!