A tyúkhúr (Stellaria media) egy igazi kis csoda a természetből, ami gyakran fellelhető a kertekben, réteken, sőt, akár városi parkokban is. Ez a lágyszárú növény ehető levelével és hajtásaival remek kiegészítője lehet a főzésnek. A tyúkhúr íze jellegzetesen friss, enyhén borsos, ami remekül párosítható salátákban, levesekben, vagy akár szendvicsekben is. Ha tehát változatos szeretnél lenni a salátádon, nem árt néhány tyúkhúrral fűszerezni!
De nem csak zamatos alapanyag, hanem még egészséges is! Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal – pizsiben is szívrohamot okoz nála a tápérték! Ami még érdekes, hogy a tyúkhúr nem csupán a konyha barátja, hanem a népi gyógyászatban is szóba kerül, mert gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatása miatt kedvelt. Szóval vigyázat, konyhai fátylat ne sejtezzetek!
Mielőtt nekiállnál a főzésnek, érdemes alaposan megmosni a leveleket, hogy megszabadulj a szennyeződésektől. Ha meguntad a boltban kapható zöldségeket, szedd fel egy kicsit a kertedben! Csak figyelj, hogy ne szedd olyan helyről, ahol vegyszereket használnak. A tyúkhúr nagyon jól tárolható a hűtőszekrényben, légmentesen záró dobozban – bár ki bírná sokáig tárolni, ha egyszer megkóstolta! Ha szembesülsz a tyúkhúrral, igazán konyhád megmentésére válik, próbáld ki, és legyél a tyúkhúr nagykövete!