Alapanyag kisokos:

tortilla tészta

**Tortilla tészta – A sokoldalú konyhai csoda**

A tortilla tészta a mexikói konyha egyik alapvető eleme, mely lustán terül el a tányérodon, hogy magába öleljen mindenféle finomságot. Eredetileg kukoricából készül, de a búzalisztes változat is nagyon népszerű. A kukoricát először megőrlik, majd vízzel és egy kis sóval összegyúrják, míg el nem érik a kívánt állagot. Így készül a tortilla tészta, ami nemcsak ízletes, hanem gluténmentes is.

Ezt a lapos tésztát sokféleképpen használhatod: készíthetsz belőle burritót, quesadillát vagy akár egy friss, ropogós nachos alapot is. Fantasztikus párosítások sorát kínálja: töltheted húsokkal, zöldségekkel, sajtokkal és salsa szósszal – de vigyázz, mert könnyen túltelheted a finomságokkal, és akkor a tortilla tészta nem árulja el, hogy ki is van a középpontban!

A tortillákat legjobban frissen, egy serpenyőben vagy egy forró tányéron tudod elkészíteni. Ne felejtsd el, hogy a frissen készült tortilla a legfinomabb, tehát érdemes kisebb adagokat készíteni. Ha maradna belőle, érdemes légmentesen zárható tasakban tárolni a hűtőben, hogy megőrizd a puhaságát.

Egy humoros érdekesség: az igazi mexikóiak számára a tortilla nem csupán étel – szinte vallásos tisztelet övezi. Ne meglepődj, ha a barátaid nevetve mondják, hogy „tortilla nélkül nincs ünnep” – ezzel csak arra akarnak célozni, hogy e nélkül étkezés nem is igazi!

A tortilla tészta tehát nemcsak egy alapanyag, hanem egy lehetőség az ízek felfedezésére! Bátran kísérletezz vele, és hozd el a mexikói hangulatot a konyhádba!