Alapanyag kisokos:

tönkölybúza

A tönkölybúza egy igazi klasszikus a konyhában, amely a búzfélék családjába tartozik, és már évezredek óta jelen van az emberi táplálkozásban. Ez a különleges gabonaféle nemcsak a régi idők ízeit hozza el, hanem tele van tápanyagokkal, így remek választás, ha valami egészségesebbet szeretnél az asztalra tenni. A tönkölybúza liszt készítéséhez a tönkölybúza magját őrlik meg, ami megőrzi annak értékes tápanyagtartalmát.

Főzéskor a tönkölybúza lisztje remek alapanyaga lehet a kenyereknek, péksüteményeknek, de akár palacsintáknak vagy tésztáknak is. A diós vagy gyümölcsös sütemények mellett tökéletesen kiegészíti a salátákat is, szuper bulgurral vagy quinoával párosítva. Ha pedig valami igazán különlegeset szeretnél, próbáld ki a tönkölybúzás risottót – garantálom, hogy a vendégeid is kerek szemekkel néznek majd!

Érdekességként érdemes tudni, hogy a tönkölybúza régen annyira népszerű volt, hogy még a „tömeggyártás” előtt is elterjedt volt, és a középkorban a gazdagabb családok étkezésének alapját képezte. Ma pedig, lassan visszatér a népszerűsége, hiszen olyan ízes és aromás, hogy akár a Carlos Santana számokat is énekelhetnéd közben a konyhában – mondjuk, kicsit óvatosan, ha nem akarod magadra égetni a pörköltet!

Munka közben a tönkölybúzát egyszerűen tárold hűvös, száraz helyen, zárt edényben, és ügyelj rá, hogy ne érje nedvesség. Az előkészítés nagyon könnyű: bármikor használhatod, hiszen az íze nemcsak lekváros kenyérrel, hanem ételek sokaságával párosítható. Szóval, ha még nem próbáltad ki, ne habozz! A tönkölybúza csak rád vár, hogy újdonságokat hozzon a konyhádba!