Alapanyag kisokos:

tökmag

A tökmag egy igazi konyhai csodamódszer, amit érdemes kipróbálni, ha egy kis extra ropogósságra vágysz az ételeidben! Ezek az apró magvak a tök (Cucurbita pepo) gyümölcséből származnak, és bárkinek elhozhatják a nyár ízét egyetlen falatban. A tökmag gazdag fehérjében, és rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, így nemcsak finom, hanem tápláló is.

Főzésben a tökmag sokoldalúan használható: szórhatod salátákra, joghurtba, granolába vagy akár tehetsz belőle pestót is. De nem áll meg itt! A tökmagevés igazi ínycsiklandó élménye, amikor a sós, pirított változatát rakod a sült ételek tetejére, hogy azok még ropogósabbak legyenek. Hidd el, nemcsak a szemednek, de az ízlelőbimbóidnak is örömet fog okozni!

Érdekesség: a tökmag nemcsak a konyhában tarol, hanem a régi magyar hagyományokban is fontos szerepet játszik. Egyesek szerint az ősi harcosok tökmaggal töltött fegyverekkel védték meg hazájukat, de persze ezt csak szórakozásként mondják!

Ha már jött a kedved a tökmaghoz, ne felejtsd el jól tárolni! Legjobb, ha légmentesen zárható edényben tartod, hogy megőrizd frissességét, és ne ragadjon rá a levegő. Mielőtt használnád, érdemes egy kicsit pirítani őket serpenyőben, így még intenzívebb ízt kapsz. Töltsd hát fel a konyhádat tökmaggal, és kezdődjön az ínycsiklandó főzés!