Alapanyag kisokos:

tészta

A tészta, a konyha igazi sztárja, a világ legkedveltebb ételei közé tartozik. Mi is ez? A tészta többnyire búza lisztből és vízből készül, de más gabonafélékből is készíthetjük, például kukoricából vagy rizsből, így gluténmentes alternatívákat is találunk. Ez az alapanyag sűrűsödött ízekkel és változatos formákkal vár! Töltött, spaghetti, fettuccine, lasagne… a lista szinte végtelen!

Főzés szempontjából a tészta elképesztően sokoldalú. Ideális köret például egy ízletes bolognai raguhoz, vagy egy egyszerű pesto szószhoz. Párosíthatod zöldségekkel, húsokkal, de akár az édes ízek is fellelhetőek, hiszen van tésztás desszert is, mint a klasszikus tiramisu. A tészta lenyűgöző világa akár új kreativitásra is sarkallhat!

Érdekesség: tudtad, hogy a tésztát több ezer éve fogyasztják? Az első írásos nyoma i.e. 4.000-ből származik Kínából! Mielőtt a tésztát a vízbe dobnád, érdemes egy kis sót adni hozzá – ez nemcsak ízesíti, hanem megakadályozza, hogy a tészta összeálljon.

A tárolás érdekében a száraztésztát egyszerűen tarthatod zárt teherbíró edényben, míg a friss tésztát érdemes légmentesen zárni és hűtőben tárolni. Figyelj arra, hogy a főzés során ne főzd túl, mert az ízek veszni mennek! Nos, most, hogy tudod, miért érdemes a tésztával barátkoznod, ne habozz, vágj bele az alkotásba!