A szotyi, avagy napraforgómag, a magyar konyha igazi hőse! Ez az alapanyag a napraforgó (Helianthus annuus) virágából származik, és nemcsak finom, hanem tápláló is. Főként a hagyományos sózott vagy pörkölt változatban találkozunk vele, de a szotyi rengeteg formában beszivároghat a főzésedbe.
Főzéskor általában saláták, granolák, és sütemények (igen, a magok a süteményekben is szuper menők) ízesítésére használják. Mivel a szotyi nemcsak ropogós, hanem kellemes diós íze is van, remekül működik egy jó kis padlizsánkrémben vagy akár a rántottába belekavarva. Bajban vagy a múlthéten sütött banánkenyéreddel? Szórd meg egy kis szotyival a tetejét, és kész az új kedvenc!
Érdekesség, hogy a szotyival nemcsak az ízlelőbimbóidat kényeztetheted, hanem a vitamin- és ásványi anyag beviteled is növelheted! A magok tele vannak E-vitaminnal, és segíthetnek a szív egészségének megőrzésében. Sőt, ha úgy érzed, hogy elment az étvágyad, a szotyi bármikor remek rágcsa lehet a filmezéshez is!
Így érdemes tárolnod: mindig száraz és hűvös helyen tartsd, lehetőleg légmentesen záró edényben, így sokáig megőrzi az ízét. Amikor előkészíted, a pörkölés kiemeli az ízét, és egy kis sóval megbolondítva igazán ínycsiklandó lesz. Most már csak annyira van szükséged, hogy bátran beépítsd a konyhádba a szotyi varázsát, és élvezd a főzés minden pillanatát!