Alapanyag kisokos:

szódabikarbóna

A szódabikarbóna, vagy más néven nátrium-hidrogén-karbonát, egy igazi konyhai csoda! Ez a szuper alapanyag a természetben is előfordul, és sokan nem is sejtik, hogy milyen sokféle felhasználási lehetősége van. Eredetileg a nátrium és szén-dioxid kombinációjából keletkezik, és többnyire fehér por formájában érkezik a konyhádba. Már az ókori Egyiptomban is használták, hiszen akkoriban is tudták, hogy nemcsak a sütéshez, de a takarításhoz is kiváló!

Főzéskor a szódabikarbóna a sütőport helyettesíti, különösen a hagyományos süteményeknél, mint a piskóta vagy a muffin. Remek párosulást alkot savanykás alapanyagokkal is, mint például joghurt vagy citromlé, hiszen ezek savassága segít aktiválni, így ínycsiklandóan enyhén foszlós textúrát kapsz!

Tudd, hogy a szódabikarbónát hűvös, száraz helyen érdemes tárolni; tartsd távol a nedvességtől és a fűszerektől, mert a hygroszkópossága miatt könnyen csomósodik! Ám ne feledd, ha túl sokat használsz belőle, az némi szódabikarbóna ízt adhat az ételnek, ami, valljuk be, nem mindig a legjobb élmény.

Érdemes kipróbálni ezt az alapanyagot, hiszen szódabikarbóna nemcsak a sütéshez, de a házi takarításban is jól jöhet. Valójában igazi mindenes: a konyhában és azon kívül is. Ha tehát egy kis varázslatra vágysz a főzésben, ne habozz, és kezdj el vele kísérletezni!