A szilva egy ízletes és sokoldalú gyümölcs, ami nem csupán a gyümölcsfák koronáját díszíti, hanem a konyhában is csodás dolgokat hozhat létre. Eredete egészen ősidőkig nyúlik vissza, hiszen már a rómaiak is kedvelték. Létezik sokféle típusa, a kerek, édes aszalt szilvától kezdve a lédús, lila héjú friss szilváig, amelyeket az év különböző időszakaiban találhatsz meg a piacon.
Főzésben a szilva remekül érvényesül: készíthetsz belőle ínycsiklandó dzsemeket, pitéket vagy akár egy különleges szilvás gombócot is. De miért ne dobnál egy kis szilvát a sertéssült mellé? Az édes és sós ízek párosítása igazi kulináris kaland!
Érdekesség, hogy a szilva tele van antioxidánsokkal, ráadásul az aszalt változata kiváló forrás lehet a rostoknak – na, ki mondta, hogy a finomságok nem lehetnek egészségesek? Ha viszont a sütésre készülünk, mindig ügyelj arra, hogy a gyümölcs legyen megfelelően érett, mert a túlérett szilvák hamarabb megromlanak.
A tárolás során a friss szilvát hűvös helyen ajánlott tartani, míg az aszalt változatot légmentesen záródó edényben, száraz helyen érdemes őrizni. Tehát vágj bele a főzésbe, és ne félj a szilva jótékony hatásait kihasználni – lehet, hogy a konyhád új csillaga lesz!