Alapanyag kisokos:

szeder

A szeder egy igazi ajándék a természet kínálatából, hiszen nemcsak finom, hanem roppant sokoldalú is! Ezt a bogyós gyümölcsöt a Rubus nemzetségbe tartozik, és a tavaszi-nyári hónapok egyik kedvenc csemegéje. A szeder nemcsak frissen, köretként vagy önálló desszertként remekel, hanem számos ételben is helyet kap. Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt vagy éppenséggel pie-t, de a fagyasztott változata is kiválóan illik turmixokba vagy smoothie-kba.

A szeder és a csokoládé párosítása igazi ízrobbanás, de a joghurtba vagy zabkásába is csempészhetsz belőle egy kis frissességet. És hogy miért nem érdemes megijedni tőle? Mivel a szeder hajlamos kis koszosnak tűnni (köszönhetően a finom pici szőröcskéinek), egyszerűen öblítsd le bő víz alatt, mielőtt a konyhába viszed.

Ha igazi gasztronómiai kalandra vágysz, próbáld ki az alkoholtartalmú italokhoz adni, például egy szederes gin tonik vagy koktél formájában! Ami pedig a tárolást illeti: frissen a hűtőben pár napig eláll, de higgye el, hamarabb elfogy, mint gondolnád. Vágj bele a főzésbe, és engedd, hogy a szeder egy kis színt és ízt varázsoljon az ételeidbe!