A szárított zellerlevél remek kis alapanyag, amivel igazán különlegessé teheted az ételeidet! Eredetileg a zeller (Apium graveolens) növény leveleit szárítják, így megőrizve a nyers zeller friss ízét és aromáit. A szárítás folyamatában a zellerlevél víztartalma csökken, de az íz és a tápanyagok nagy része megmarad, így a konyhádban egy igazi ízfokozót tarthatsz a kezedben!
Ezt a fűszert szinte bármilyen levesben, pörköltben vagy egytálételben használhatod, hiszen a zeller már önmagában is a híres “levesalap” része, ahová jó barátságban kerül az édesgyökérrel és a sárgarépával. Képzeld el, hogy szakácsként szárított zellerlevéllel variálva egy friss salátát ízesítesz, vagy éppen egy krémleveshez adod hozzá – csak az ízlésed szabhat határt!
Érdekesség, hogy a zellernek már az ókorban is nagy jelentősége volt, hiszen a görögök és rómaiak a sportolók győzelmi koszorúival is díszítették a zeller szárait. Ha idézni szeretnél az időkből, csak egy jó konyhai trükk: szórj egy csipetnyi szárított zellerlevélt a sült húsokra, és figyeld, milyen ízek szabadulnak fel!
A tárolása egyszerű: tartsd száraz, hűvös helyen, légmentesen záródó tartályban, így hosszú ideig megőrzi frissességét. Először kicsit morzsold össze, hogy a benne rejlő olajok minél jobban érvényesüljenek főzés közben, és csak később add az ételekhez, hogy kiemelje azok ízeit.
Ne félj felfedezni a szárított zellerlevél világát – kezdd el bátran a kísérletezést a konyhádban, és élvezd az ínycsiklandó eredményeket!