Alapanyag kisokos:

szárított zeller

A szárított zeller egy igazi ínycsiklandó titkos fegyver a konyhában, amely a zeller növény gumójából készül. A friss zeller fűszeres aromáját megőrzi, és a szárítás során sokáig eltarthatóvá válik, így bármikor bevetheted, amikor szükséged van egy kis ízfokozóra. Az eredeti rokon, a friss zeller, közkedvelt zöldség, de a szárított változat azért is népszerű, mert a víztartalma eltűnik, így csak a tartós, koncentrált íz marad.

Ezt az alapanyagot sokféle ételben használhatod: levesek, pörköltek vagy krémlevesek ízesítésére kitűnő. A szárított zeller tökéletes párost alkot a burgonyával, sárgarépával, vagy éppen a babfélékkel. Ha egy kis izgalmat szeretnél adni a hagyományos ételeknek, dobj egy csipetnyi szárított zellert a raguba – garantáltan elnyeri a családod tetszését!

Érdekesség: a zeller már az ókori Egyiptomban is népszerű volt, de ki tudja, talán a fáraók zumba-edzéseihez is hozzávaló lehetett! Amikor dolgozol vele, ügyelj arra, hogy száraz, hűvös helyen tárold, és jól záródó üvegben tartsd – így hosszú hónapokig megőrzi aromáját. Előkészítése rendkívül egyszerű: használhatod közvetlenül a zacskóból, de egy kis áztatás után intenzívebb íz élményt kínál. Tehát ne habozz, tárd fel a szárított zeller világa rejtélyeit, és gazdagítsd vele az ételeidet!