Alapanyag kisokos:

száritott tárkony

A szárított tárkony egy igazi ínycsiklandó kincs a konyhában, amely az ízek szerelmeseit azonnal magával ragadja. Ez a fűszer a tárkony növény leveleiből készül, melyet napfényben szárítanak, így megőrzi friss ízét és aromáját. Különböző típusai léteznek, de a leggyakrabban használt az orvosi tárkony, amelynek tintafekete gallyai és ragyogó zöld levelei a legfinomabb ételekhez adják az illatos zamatot.

Főzés közben a szárított tárkony a klasszikus magyar konyha egyik alapdarabja, főként levesekben, mártásokban és pörköltekben találkozhatsz vele. Próbáld ki például a húslevest, ahol a tárkony karakteres íze tökéletesen harmonizál a zöldségekkel. De ne állj meg itt: a halételek, tojásos ételek, sőt még a saláták ízesítésére is remek választás.

Érdekesség, hogy a tárkonyt már a római korban is használták, sőt, az étvágygerjesztő hatása miatt a középkorban a lovesbuzz kialakításában is népszerű volt. Ha pedig szeretnél egy kis trükköt megjegyezni: a szárított tárkonyot inkább a főzés végén add hozzá az ételhez, mert a túl hosszú főzés során az íze elhalványulhat.

A szárított tárkony tárolása is egyszerű: egy légmentesen záródó üvegben, sötét, hűvös helyen sokáig megőrzi aromáját. Érdemes azonban figyelni rá, hogy ne veszíti el színét, mert ez a minőség jelzője. Ha ezeket a tippeket követed, a szárított tárkony barátod lesz a konyhában, és garantáltan feldobja az ételeidet!