A szárított szőlő egy igazi konyhai csoda, ami tele van ízekkel és tápanyagokkal! A friss szőlő szárítással készül, így megtartja a gyümölcs gazdag ízvilágát és természetes édességét. A legelterjedtebb fajták a mazsola, ami esetleg néhány csepp napfény alatt száradt. Bármelyik verziót is preferálod, a szárított szőlő kiválóan beilleszthető különféle ételekbe, mint például salátákba, süteményekbe, vagy éppen egy tartalmas piláfba.
Képzeld el, mennyire feldobja egy szárított szőlővel dúsított zabkása reggelid vagy az ünnepi sütik ízét! De ne felejtsd el, hogy a szárított szőlő nemcsak édes ételekhez jó: remekül párosítható sós fogásokkal is, például pulyka- vagy bárányételekhez, így igazán változatosan alkalmazhatod a konyhában.
Egy érdekesség: a szárított szőlőt már az ókori rómaiak is kedvelték, és úgy tartották, hogy növeli az energiaszintet – hát ki ne szeretne ilyen bátorítást egy fárasztó főzéshez!
Ha szárított szőlőt használsz, érdemes előtte áztatnod egy kicsit meleg vízben, hogy visszanyerje lédús állagát. Tároláskor viszont figyelj arra, hogy légmentesen záródó edényben tartsd, hogy elkerüld a nedvességet és a penészedést. Most, hogy megismerted a szárított szőlőt, nem marad más hátra, mint belevetni magad a főzésbe!