Alapanyag kisokos:

szárított élesztó

A szárított élesztő a konyha titkos fegyvere, ha életre szeretnéd kelteni a tésztákat! Az élesztő tulajdonképpen egy mikroszkopikus gomba, amely az erjedési folyamatok felelőse. Amikor vízben oldott cukrot találsz, ez a kis csoda elkezd dolgozni, és buborékokat hoz létre, ezzel levegőssé varázsolva a tésztádat.

Leggyakrabban kenyerek, péksütemények és pizzák készítéséhez használják, hiszen ezekhez elengedhetetlen a jó állag. Ha pizzát szeretnél sütni otthon, ne feledd, a szárított élesztő a barátod! A hagyományos friss élesztőhöz képest sokkal könnyebben tárolható, és hosszabb eltarthatósággal rendelkezik.

Amikor előkészíted, érdemes először egy kevés cukorral és langyos vízzel „feléleszteni” – áruld el neki, hogy mennyire szükséged van rá! De vigyázz, ne téveszd el a mennyiséget; a felesleg csak felesleges habzást okoz!

Továbbá, aki tudja a titkot, az sosem veti el a szárított élesztő elérhetőségét – lehet, hogy épp neked is szükséged lesz rá egy kis kenyérsütéshez! Ne feledd, az élesztő nagy mestere a bunyónak, és egy jól sikerült kenyér megfér a tanácstalan tészták között! A tárolásához elegendő, ha száraz, hűvös helyen tartod; a hűtőszekrény egy tökéletes választás. Szóval, üstökösként a konyhai galaktikus utazásra, vágj bele, és hagyd, hogy a szárított élesztő életre keltsen minden tésztádat!