Alapanyag kisokos:

szardellafilé

A szardellafilé egy igazi ízbomba, amely nemcsak a tengerpartok kedvenc falatozása, hanem a konyhád titkos fegyvere is lehet! Ezek a kis halacskák az Atlanti-óceánból, a Földközi-tengerből és más tengerekből származnak, és általában pácolnak vagy olajban konzerválnak. A szardellafilé neve sokak számára ismerős, de csak kevesen tudják, hogy valójában főszereplővé válhatnak a legegyszerűbb ételekben is.

De mire is használhatod a szardellafilét főzés közben? Nos, tipikusan salátákban, tésztákban, pizzákon vagy akár szószokban is megjelenhet. Ăgy például egy jó kis Caesar salátában csodás ízélményt nyújt, de a klasszikus spagetti alla puttanesca sem működik nélküle. Érdemes kísérletezni vele: vajban pirítva fokhagymával egy mennyei szószt készíthetsz!

Érdekes, hogy a szardella nagy népszerűségnek örvendett már az ókori Róma idején is – pattogatott kukorica helyett ők ezt majszolták a mozi előtt. Ha viszont a pamutgumi-kormányos ízét nem akarod az étkezéseidhez csempészni, ne felejtsd el, hogy a szardellafilét kis mennyiségben is nagyon intenzíven tudja bevonni ízekkel az ételeket.

A tárolás szempontjából érdemes figyelni: a konzerv szardellafiléket hűvös helyen, de a felbontás után a hűtőben tárold. Csak addig használd, amíg egy-egy ételt elkészítesz belőle, mert az ízének mélysége gyorsan megfakul! Szóval, bátran vágj bele a szardellafilével készült kalandba, és éld át a konyhád új ízeinek világát!