Alapanyag kisokos:

sodó

A sodó egy édes, krémes alapanyag, amelyet kifejezetten a desszertek ízesítésére és állagának gazdagítására használnak. A sodó alapja általában tojás, tej, cukor és vanília vagy más aromák kombinációja, amelyet hő hatására sűrítenek. Eredete a francia konyháig nyúlik vissza, ahol a „crème anglaise” néven ismert alapanyag a klasszikus desszertek nélkülözhetetlen része lett.

Hogyan használjuk? A sodó önálló desszertként is megállja a helyét, de remekül párosítható süteményekkel, gyümölcsökkel vagy akár csokoládéval is. Képzeld el, ahogy egy krémes csokiszeletet vagy egy gyümölcsös tortát koronázol meg egy adag sodóval – fenséges!

Érdekesség, hogy a sodó készítésének a kulcsa a türelem: ha túl nagy lángon próbálod sűríteni, könnyen tojásrántotta lehet belőle. Szóval, ha nem szeretnél látványos konyhai balesetet, tartsd a lángot alacsonyan, és keverj folyamatosan!

A tárolása sem bonyolult: hűtőben, légmentesen záródó edényben akár 2-3 napig is eláll. Sőt, ha szeretnéd, akár fagylaltkészítéshez is felhasználhatod, így kérlek, ne habozz felfedezni a sodó sokoldalúságát! Szóval, hajrá, és készíts valami igazán finomat!