A sertéskaraj, a disznó legfinomabb részéről van szó, amelynek íze és hússzerkezete a főzés szupersztárja lehet. Eredete szerint a sertéskaraj a sertés hátsó részéből származik, és lényegében a gerinc két oldalán elhelyezkedő húsos rész. Amellett, hogy kiváló állapotban kaphatjuk, érdemes megjegyezni, hogy a sertéskaraj a zsírrétegnek köszönhetően rendkívül szaftos és ízletes.
Főzés során a sertéskaraj sokoldalú alapanyag, hiszen grillezhetjük, párolhatjuk, de akár a sütőben is megsüthetjük. Sütve különösen finom, ha fűszerekkel, például rozmaringgal és fokhagymával megbolondítjuk. A tipikus ételek közé tartozik a klasszikus hirdanagykaraj, a sörben párolt verzió, vagy akár egy resztelt karaj is. A hús remekül párosítható burgonyás köretekkel vagy akár savanyú káposztával is.
Most jöjjön a trükk: ha bevágod a zsíros részt, sütés közben nem fog összeugrani, így szép lapos marad, ami a szemet is gyönyörködteti. Tárolás terén figyelj arra, hogy a nyers sertéskarajt mindig hűtőben tartsd, lehetőleg légmentesen zárható edényben. Mikor előkészíted, ügyelj arra, hogy a fátylak és a hártyák eltávolítása után a hús egyenletesen sülhessen.
Használj bátran sertéskarajt a konyhában, hiszen sok színt és ízt csempészhetsz vele az étkezésekbe! Hidd el, a családod is boldogan ül majd az asztalnál!