Alapanyag kisokos:

rizs

A rizs az egyik legősibb és legelterjedtebb alapanyag a világ konyhájában. Az ázsiai eredetű növény viszont nemcsak a távol-keleti ételekhez, hanem gyakorlatilag bármely gasztronómiához remekül illik. Különböző típusai léteznek, mint a basmati, a jázminrizs vagy a barna rizs, mindegyik saját jellegzetességeivel. A rizs nem csupán gabona, hanem rengeteg finom étel alapja is – gondolj csak egy illatozó rizottóra vagy egy krémes paellára!

A rizst a közel-keleti fűszeres ételektől kezdve a klasszikus magyar rizseshúsig sokféleképpen felhasználhatod. A párosítások során jól harmonizál a zöldségekkel, hússal, sőt, akár édes fogásokban is megállja a helyét – hát ki mondta, hogy egy rizspuding ne lehetne isteni?

Ha érdekes trükkre vágysz, tudtad, hogy a rizs jól tárolható? Zárt üvegben hosszan eláll, de ha egy kicsit átvizsgálod, biztosan sikerül megakadályozni, hogy a bogarak bejöjjenek a buliba!

A főzéshez a rizst mindig alaposan mosd át, hogy eltávolítsd a fölösleges keményítőt – ez segít elkerülni, hogy ragacsos legyen. Például, ha szemes rizst főzöl, használj 1 rész rizst 2 rész vízhez. Baj nem lehet, ha közben egy kicsit kóstolod is, hiszen a konyhában mindig jól jön a tapasztalás! Szóval, készen állsz, hogy egy vadonatúj, rizses ételt tegyél az asztalra? Nyugodtan merülj el benne!