A reszelt torma igazi kincs a konyhában, amit bármely otthoni szakács érdemes felfedezzen. Ezt a csípős, zamatos gyökérzöldséget Latin-Amerikából származik, ám ma már világszerte népszerű. A torma a Brassicaceae család tagja, ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a káposzta, a brokkoli és a retek, de a többitől eltérően sokkal intenzívebb ízélményt nyújt.
A reszelt tormát főleg mártásokban, salátákban, sőt, húsok mellé is használják, így például a tradicionális magyar halászlé vagy a füstölt hal vonalán is elmondhatja a magáét. Igazi párosa a füstölt húsoknak, egyszerűen megnyitja a szájízünket, és élénkebbé varázsolja az étkezéseket.
Tudtad, hogy a torma használata nem csupán gasztronómiai, hanem történelmi szempontból is érdekes? A középkorban, sőt, még előtte is sokan használták mint gyógynövényt – persze nem véletlenül, hiszen a csípős íze mögött gőzölő, szabad gyököket semlegesítő tulajdonságok rejtőznek.
Ha reszelt tormát szeretnél használni, érdemes frissen reszelni, mivel így a legintenzívebb az íze. Keresd a friss gyökeret, lehetőleg nagyobb darabokban, mert a felvágott torma gyorsan oxidálódik és elveszíti a szuper csípős ízét. Tartsd hűtőben, és a felbontott tormát zárható edényben tárold, hogy ne töltsd meg vele az egész hűtőt, hiszen a virágillatú torma egy igazi szaga van!
Szóval, ha szeretnéd feldobni az ételeidet, és egy kis fűszeres izgalmat vinni a konyhádba, a reszelt torma tökéletes választás. Kísérletezz vele bátran!