A sajt, a tej és az időszakos türelem csodás találkozása, nem csak a reggeli asztalunk dísze, hanem a konyhaművészet egyik sokoldalú alapanyaga is. Eredetileg az állati tej (legtöbbször tehén, kecske vagy juh) lemeszesítésével készül, amely során a tej felforrósítása és savanyítása révén a fehérjék kicsapódnak. E világon annyi sajt létezik, mint ahány ország, és mindegyiknek megvan a maga karaktere, aromája és ízprofilja.
Főzés során a sajt rengeteg lehetőséget kínál. Felhasználhatod pizzákon, tésztákon, salátákban, vagy akár egy egyszerű szendvics záróelemeként is. Ha nem hiányzik a konyhádból a mozzarella, bátran készítsd el az otthoni caprese salátát, vagy merülj el a fűszeres feta ízvilágában a mediterrán fogásokban!
Érdekes, hogy a sajtok ősi titokkal rendelkeznek – a világot a sajtkyó teszi vonzóbbá. Az emberek évtizedek óta készítik, ráadásul már a római kori írók is megszólították a sajtot, mint egy igazi csemegét. Sőt, az amerikai sajtok között megtalálható a híres „Cheddar,” amely számos tréfás mondást és anekdotát inspirált.
Ha otthon sajtokat használsz, figyelj a tárolásukra! A friss sajtokat hűtőszekrényben, légmentesen zárható edényben tárold, hiszen a sajtok hajlamosak gyorsan átvenni a környezetük ízét – így a te drága brie-d lehet, hogy citromsavat fog érezni. Szóval, csak rajta, merülj el a sajt világában, és élvezd a konyhai kalandjaidat!