A penne egy igazán sokoldalú tésztafajta, ami az olasz konyha egyik ékköve. A neve a „toll” olasz megfelelőjéből ered, ami tökéletesen leírja a tészták jellegzetes, henger alakú formáját. Két fő típusa van: a „liszt” változat, amely búzából készül, és a „teljes kiőrlésű” változat, ami egy egészségesebb alternatíva, mivel megőrzi a búza tápanyagaiban gazdag héját.
Mire használják főzésben? Nos, a penne szuper sokoldalú, ráadásul a nagyobb méretének köszönhetően jól megtartja a szószokat. Készíthetsz belőle ínycsiklandó penne arrabbiatát, rúzsos paradicsomszószt, vagy akár egy krémes sajtos változatot is! Isteni párosítás a tonhal vagy a friss zöldségek, ha pedig egy kis csípősséget szeretnél, fűszerezz meg chili paprikával.
Történetét tekintve, a penne úgy érkezett a konyhákba, mint az olasz vidéki ételek egyik kedveltebb alapanyaga, míg mára világszerte elterjedt. Trükk: ha a tésztát nem túl puhára főzöd, majd a szószhoz adod, akkor a két íz nagyon jól össze tud olvadni!
A tárolása is pofonegyszerű, csak tartsd száraz, hűvös helyen. Főzés előtt érdemes forró, sós vízben 8-10 percig főzni, míg al dente nem lesz. Úgyhogy hajrá! Ne félj bátran kísérletezni a penne-vel, és hozd létre a saját olasz éttermedet otthon!