Alapanyag kisokos:

paradicsom

A paradicsom egy igazi konyhai szupersztár, ami nemcsak színében, hanem ízében is káprázatos. Ez a gyümölcs (igen, jól olvastad, gyümölcs!) a Solanaceae családba tartozik, és Dél-Amerikából származik. Az alacsony kalóriatartalmú, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli paradicsom rengeteg fajtában létezik, az apró koktélparadicsomoktól kezdve a hatalmas, lédús beefsteak fajtákig.

Főzés során a paradicsom szuperszónikus szószok, lecsók, levesek és saláták elengedhetetlen alapanyaga. Miért is ne? Rendkívül jól párosítható fűszerekkel, mint a bazsalikom, oregánó vagy a cayenne bors, de az egyszerű mozzarella és bazsalikomos salátában is megállja a helyét.

Annyira népszerű, hogy a világ több mint 160 országában termesztik! Ha csak a cseresznyeparadicsomot nézzük, egyesek szerint az egészséges falatozás legjobb módja. Képzeld el, hogy a paradicsom nemcsak ízletes, hanem a szíve egészségének is jót tesz, köszönhetően a benne található likopin nevű antioxidánsnak.

A paradicsomot lehetőség szerint frissen tároljuk, hűvös, sötét helyen, és csak felhasználás előtt mossuk meg. Ha feldolgozod (például pürésíted), érdemes eltávolítani a zöld részét, és ha igazán kreatív vagy, próbálj meg sült vagy grillezett paradicsomot készíteni – isteni!

Tehát, ha még nem tetted, érdemes a paradicsomot a következő főzőmedencéd főszereplőjévé tenni. Ki tudja, még te leszel a következő házi paradicsom-szósz nagymester!