Az őrölt feketebors nem más, mint a fűszerek királya! Ezt a minden háztartásban megtalálható, de talán nem eléggé megbecsült alapanyagot a feketebors magjából készítik, amely a fűszerkertek hűvös, árnyékos részein terem. A borsfajták közül a feketebors a legelterjedtebb és legnépszerűbb, hiszen íze csípős, de nem túl erős, így szinte bármilyen ételhez jól illik.
Mire használhatod? Gyakorlatilag bármire! A levesektől kezdve a húsételeken át a zöldségekig mindenbe csepegtethetsz belőle, egy jó steak, vagy egy ízletes zöldségpörkölt sosem lehet elég borsos. Párosítás szempontjából is széles a választék: füstölt húsok, tojásételek, vagy éppen egy krémleves – mind-mind megköszönik ezt a kis ízbombát.
Egy érdekesség: tudtad, hogy a bors volt az első fűszer, amit pénzért forgalmaztak? Lehet, hogy a borsfűszer régi idők kereskedője is nyugodtan hátradőlhetett, miközben cselezett a borssal a bazárban!
Ha szeretnél vele dolgozni, tárold száraz, hűvös helyen, lehetőleg légmentesen záródó edényben, hogy megőrizhesd az ízét. Ne felejtsd el, hogy a frissen őrölt bors sokkal intenzívebb ízű, mint a boltban kapható por, így érdemes a borsot és a fűszernövényeket előállítani, amennyire csak lehet! Így hát, ne habozz, és használd bátran az őrölt feketeborsot a konyhában – izgalmas és ízletes fogásokat varázsolhatsz vele!