Alapanyag kisokos:

nyak

A nyak egy izgalmas és sokoldalú alapanyag, amelyet elsősorban húslevesek és pörköltek készítéséhez használunk a konyhában. A „nyak” kifejezés általában a hús azon részére utal, amely a szarvasmarhák, sertések vagy akár a baromfik nyakát jelenti. Lehet csontos vagy húsos, ami a végső ételben extra ízt ad, ráadásul a lassú főzés során a húsból származó zsírok és ízek szépen kioldódnak.

A nyakkal rengeteg klasszikus ételt készíthetsz: gondolj csak a tartalmas húslevestre vagy egy ízletes pörköltre! A zöldségekkel, például sárgarépával, petrezselyemgyökérrel, de még akár káposztával is kiváló párost alkot. A nyak darabjainak főzése során érdemes ügyelni, hogy valóban lassan készítsd, hogy a hús omlósra puhuljon.

Egy érdekesség: tudtad, hogy a nyak részeként a bőr és a zselatin különlegességet ad az ételeknek? A zselatinos levelekben az ízek olyan ínycsiklandóan összeérnek, hogy a rokonok már mögötted fognak kuncogni, hogy „na, ezt nem fogják elfelejteni”!

A tárolás tekintetében érdemes frissen vagy fagyasztva tartani, de ha már feldolgoztad, mindenképp hagyd lehűlni a főtt ételt, és légmentesen záró edényben tárold. Ha egy tartalmas, ízletes ételt szeretnél, ne habozz a nyakkal kísérletezni, és merj nagyot álmodni a konyhában!