A morzsolt tárkony egy igazi ízkincset rejt magában, amely a konyhád egyik titkos fegyverévé válhat! Eredetileg a Földközi-tenger környékéről származik, és a fűszernövények királyának számít, hiszen ízesíti ételeinket, miközben frissességet is ad számukra. A morzsolt változata a szárított tárkony, amelyet a levelek szárításával készítenek, így egy intenzív ízélményt kínál.
Mire használható a főzésben? Az ételek ízesítésén túl, a morzsolt tárkony remekül párosul halakkal, szárnyasokkal, sőt, még tojásos ételekkel is. Tipikus használati területe például a klasszikus francia dijoni mustár alapú mártás, vagy a fehérboros halpörkölt, de ne félj kísérletezni! Képzeld el, hogy a levesek vagy a pörköltek utolsó pillanatában adsz hozzá egy csipet morzsolt tárkonyt, és a vendégeid meg fogják kérdezni, hogy mi a titkod!
Érdekességként jegyezd meg, hogy a tárkonyt a középkorban gyógynövényként is használták, hiszen jótékony hatással bír az emésztésre. Most, hogy tudod ezt, még kicsit egészségesebben is érezheted magad a főzés során!
Hogyan tárold? A morzsolt tárkonyt hűvös, sötét helyen, légmentesen záró üvegben érdemes tartani, hogy megőrizze aromáit. Az előkészítés során csak annyit mértéktartóan használj belőle, hiszen az íze erőteljes lehet. Egy csipet sokszor elég!
Most már csak annyi a dolgod, hogy bátran jócskán beépítsd a morzsolt tárkonyt a kedvenc receptjeidbe, és élvezd a gazdag ízeket!