A lestyán, vagyis a „fűszerlestyán” egy sokoldalú, aromás gyógynövény, ami elengedhetetlen lehet a hazai konyhában. Nagy, zöld levelei kissé hasonlítanak a petrezselyemhez, de a lestyán igazi sláger a fűszernövények között – kicsit pikáns, kissé fűszeres, mindig remek választás a levesek, pörköltök és mártások feldobására.
Eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, de a világ sok táján elterjedt. Különösen népszerű a francia és az olasz konyhában, ahol gyakran használják húsételekhez, illetve a zöldségekhez. Mivel a lestyán erős íze van, érdemes óvatosan bánni vele; egy kis adagot is képes felpörgetni az ételeket, és az ízek összhangját szuper módon megteremteni.
A lestyán tárolása sem bonyolult, friss állapotában a hűtőszekrényben, egy nedves papírtörlőbe csomagolva jól megőrzi az ízét. Ha szárítva szeretnéd eltenni, gondolj arra, hogy a szárított lestyán íze sokkal intenzívebb, mint a frissé – szóval csínján bánj vele!
Érdekesség, hogy a lestyánt „szupersztár fűszernek” is nevezik, hiszen a levelei nemcsak ízletesek, hanem jótékony hatásúak is; tehetnek a konyhán kívül is! Néhány tudományos kutatás szerint rendkívül gazdag antioxidánsokban, így ha másért nem, legalább ezért is érdemes lehet a levesedhez adni. Szóval ne félj bátran nyúlni a lestyánhoz!