Alapanyag kisokos:

lencse

A lencse egy igazi szuperélelmiszer, amit mindenkinek érdemes bevinnie a konyhájába. Ez a kis, kör alakú, gyakran zöld vagy barna színű hüvelyes legényke már több ezer éve velünk van, és a világ különböző tájain előszeretettel használják. A lencse nem csupán finom, de tele van fehérjével, rosttal és vitaminokkal, így remek választás, ha valami tápláló ételt szeretnél készíteni.

Főzés közben lencsét sokféleképpen felhasználhatsz: készíthetsz belőle ízletes levest, pörköltet, salátát vagy akár főzeléket is. Tökéletesen párosítható fűszerekkel, zöldségekkel vagy éppen egy kis kolbásszal, ha szeretnéd megfűszerezni az ízeket! Az a jó benne, hogy gyorsan elkészül – főzés előtt nem kell áztatni, ami hatalmas megkönnyebbülés a sűrű hétköznapokban.

Most egy kis érdekesség: tudtad, hogy a lencse a legősibb kultúrnövények egyike? Ráadásul a híres francia szakács, Auguste Escoffier az „ételek királynőjének” nevezte? No, de ne irigykedjünk, a lencse is megérdemli a figyelmet!

Ha dolgozol vele, fontos, hogy a lencsét száraz, hűvös helyen tárold, hogy megőrizze frissességét. Először is, mindig alaposan nézd át, és válogasd ki a nem kívánatos darabokat, mert néha belekerül egy-két kis kövecske is. A főzéshez csak néhány perc főzés elegendő, és már is kész a bőséges étel. Szóval, tedd a kosaradba a lencsét, és lásd, milyen fantasztikus ételeket kreálhatsz belőle!