Alapanyag kisokos:

krumpli

A krumpli, vagyis a mi jó öreg burgonyánk, az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb zöldség a konyhában. Eredetileg Dél-Amerikából származik, és ma már szinte minden országban alapvető élelmiszernek számít. Vannak különböző fajtái: bármilyen színben és formában megjelenhet, a krumpliból pedig készíthetsz pürét, sültet, főzeléket, vagy akár chipset is – az elképzeléseidnek csak a fantáziád szab határt!

A krumpli párosítása szinte bármilyen alapanyaggal működik. Szereti a hagymát, a fokhagymát, a tejszínt és nem utolsósorban a sajtot! Ki ne szeretné a sajtos-tejfölös, krumplis rakott ételeket? Ezen kívül a krumpli az ételek sűrítésére is nagyszerűen alkalmas, mivel a főzővízben levő keményítő miatt krémes állagot adhat a leveseknek és a mártásoknak.

Érdekesség, hogy a krumpli nemcsak tápláló és ízletes, hanem mindig is izgalmasan sokoldalú! A középkorban a burgonya iránti vonzalom mellett sokan úgy gondolták, hogy mérgező, így sokáig a föld alá rejtették. Aztán valaki mégis megkóstolta, és elindult a krumpli sztárkarrierje!

Ha krumplival dolgozol, figyelj a tárolásra: a hűvös, sötét hely a barátod, így elkerülheted, hogy zöld foltokkal és csírákkal ruházódjon fel. Előkészítéskor a hámozás előtt a krumplit mindig alaposan mosd meg, hiszen ki szeretné a föld ízét a püréjében?

Bátran vágj bele a krumpli gasztronómiai kalandozásaiba, és tedd színesebbé a konyhád!