A krumpli, vagyis a mi jĂł öreg burgonyánk, az egyik legnĂ©pszerűbb Ă©s legsokoldalĂşbb zöldsĂ©g a konyhában. Eredetileg DĂ©l-AmerikábĂłl származik, Ă©s ma már szinte minden országban alapvetĹ‘ Ă©lelmiszernek számĂt. Vannak kĂĽlönbözĹ‘ fajtái: bármilyen szĂnben Ă©s formában megjelenhet, a krumplibĂłl pedig kĂ©szĂthetsz pĂĽrĂ©t, sĂĽltet, fĹ‘zelĂ©ket, vagy akár chipset is – az elkĂ©pzelĂ©seidnek csak a fantáziád szab határt!
A krumpli párosĂtása szinte bármilyen alapanyaggal működik. Szereti a hagymát, a fokhagymát, a tejszĂnt Ă©s nem utolsĂłsorban a sajtot! Ki ne szeretnĂ© a sajtos-tejfölös, krumplis rakott Ă©teleket? Ezen kĂvĂĽl a krumpli az Ă©telek sűrĂtĂ©sĂ©re is nagyszerűen alkalmas, mivel a fĹ‘zĹ‘vĂzben levĹ‘ kemĂ©nyĂtĹ‘ miatt krĂ©mes állagot adhat a leveseknek Ă©s a mártásoknak.
ÉrdekessĂ©g, hogy a krumpli nemcsak táplálĂł Ă©s Ăzletes, hanem mindig is izgalmasan sokoldalĂş! A közĂ©pkorban a burgonya iránti vonzalom mellett sokan Ăşgy gondolták, hogy mĂ©rgezĹ‘, Ăgy sokáig a föld alá rejtettĂ©k. Aztán valaki mĂ©gis megkĂłstolta, Ă©s elindult a krumpli sztárkarrierje!
Ha krumplival dolgozol, figyelj a tárolásra: a hűvös, sötĂ©t hely a barátod, Ăgy elkerĂĽlheted, hogy zöld foltokkal Ă©s csĂrákkal ruházĂłdjon fel. ElĹ‘kĂ©szĂtĂ©skor a hámozás elĹ‘tt a krumplit mindig alaposan mosd meg, hiszen ki szeretnĂ© a föld ĂzĂ©t a pĂĽrĂ©jĂ©ben?
Bátran vágj bele a krumpli gasztronĂłmiai kalandozásaiba, Ă©s tedd szĂnesebbĂ© a konyhád!