Alapanyag kisokos:

kovász

A kovász egy igazi kincsesbánya a konyhában, különösen, ha éppen kenyérsütésre adod a fejed! Ez az élő mikroorganizmusokból álló keverék egy ősi módszer, amivel lisztből és vízből készítheted el. A kovász magába foglalja a jótékony baktériumokat és élesztőgombákat, amik csodálatos átalakulásokra képesek – például a kenyér belsejét ízletes, laza állagúvá varázsolják.

Főzni használva rengeteg és változatos ételt készíthetsz vele. A virágzó péksüteményektől kezdve a kovászos kenyereken át a pizzáig és lepényekig garantáltan nem fogsz unatkozni. Hogy absurd humorral éljek, a kovász az a barátod, akiről annyira nem tudunk, de mindig ott van, hogy a legjobb pillanataidban támogasson!

Amikor a kovászt a konyhádba hozod, érdemes rendszeresen etetni és figyelni rá! A tárolás során ügyelj arra, hogy hűvös helyen tartsd, és időnként friss liszttel és vízzel lásd el, hogy megőrizhesse a varázsát. A hőmérséklet és a levegő páratartalma is befolyásolja a teljesítményét, szóval ne csodálkozz, ha néha „rossz hangulatban” van!

Bármikor is nyúlsz a kovászhoz, emlékezz rá, hogy ő egy élő organizmus – éppúgy igényli a törődést, mint a legjobb barátod! Éld át az otthoni pékséget, és hagyd, hogy a kovász elvarázsoljon!