A kompót egy igazi klasszikus a konyhában, és megérdemli, hogy mindannyian felfedezzük! Eredetileg a gyümölcsök tartósítására használták, és jellemzően vízben és cukorral főzték meg, így egy csodás, édes szirupban úszó gyümölcsöt kaptunk. A leggyakrabban használt alapanyagok közé tartozik az őszibarack, az ananász, a cseresznye vagy éppen a meggy; de bátran kísérletezhetsz bármilyen gyümölccsel, ami a kezed ügyébe kerül!
A kompót remek kísérője lehet egy gazdag piskótának, fagyinak vagy akár egy fűszeres sült húsnak is. Ha valóban különlegessé szeretnéd tenni az étkezést, próbáld meg fűszerezni egy kis fahéjjal vagy vaníliával! Ezen kívül a kompót kiváló alapja lehet az édességeknek, például a palacsintának vagy a joghurtnak.
Érdekes, hogy a kompót története évszázadra nyúlik vissza: az első írásos emlékek a 15. századra vezethetők vissza, amikor a francia királyi udvarban kezdtek el a gyümölcsöket így tartósítani. Ki tudja, talán egy jövőbeli Michelin-csillagos séf is így tanult!!
Ha viszont úgy döntesz, hogy nekiállsz a kompótkészítésnek, érdemes észben tartanod, hogy a friss gyümölcsöt alaposan meg kell mosni, és a kisebb darabokat egyenletes méretűre vágni, hogy egyenletesen főjenek. Tedd a kész kompótot légmentesen záródó üvegbe, és még jó pár hónapig élvezheted! Szóval, irány a konyha, és indulhat a kompótkészítés!