A kömény egy igazán különleges fűszer, amely már évezredek óta a konyhák elengedhetetlen szereplője. A kömény (Cuminum cyminum) a sárfűszerű, aromás növény magja, és főleg a mediterrán és közel-keleti konyhában népszerű. Két típusa van: a római kömény, ami a legelterjedtebb, és az indiai kömény, ami igazán különleges aromákat kínál.
A kömény íze kissé diós és füstös, így remek párost alkot a húsételekkel, pörköltökkel, currykel és zöldségekkel. Ha először próbálkozol vele, érdemes elkezdened egy jó kis ragus étellel, mert a kömény íze hihetetlenül feldobja a fogásokat! De vigyázz, túladagolni nem érdemes, mert a kömény könnyen elnyomhatja az egyéb fűszerek ízét.
Érdekes, hogy a kömény nemcsak finom, hanem egészséges is! Tradicionálisan használják emésztési problémák kezelésére, sőt, a kis tüzes ízével fel is dobja a hangulatodat – szinte ünneppé varázsolva a főzést!
Ha köményről van szó, tartsd száraz, sötét helyen, hogy megőrizhesd aromáját! Érdemes frissen őrölni, mert a porított kömény gyorsabban veszít ízéből. A bátor otthoni szakácsoknak azt tanácsolom, hogy kísérletezzenek vele – nem bánják meg! A kömény remek konyhai segítőtárs, csak bátran nyúlj hozzá!