A köles egy igazi hősünk a konyhában – már több ezer éve a különböző kultúrák alapélelmiszere. A köles egy apró, kerek szemű gabona, ami főként a fűfélék családjába tartozik. A legjobban a Mediterráneum és Ázsia területein kedvelték meg, de manapság már a világ szinte minden pontján fellelhető. Képzelj el egy ételt, ami gluténmentes, tele van tápanyagokkal, és még a diétások is imádják – igen, ez mind-mind a köles, amit megérdemel, hogy a konyhádba kerüljön!
Főzés közben a köles sokoldalú társ, hiszen készíthetsz belőle ízletes köreteket, salátákat, vagy akár egy krémes kölespudingot is. Szuperül párosítható zöldségekkel, fűszerekkel, sőt, még gyümölcsökkel is! Használd bátran curryhez vagy akár a klasszikus piláfokhoz is – csak az ízlésed és a kreativitásod szab határt.
És ha már a trükköknél tartunk: a kölest előtte érdemes egy kis időre megpörkölni szárazon a serpenyőben, ezáltal még finomabb ízt nyersz. Tárolni pedig száraz, hűvös helyen érdemes, így sokáig élvezheted a jó állapotát. Tehát ne habozz, légy bátor a konyhában, és készíts valami különlegeset ezzel a sokoldalú gabonával!