Alapanyag kisokos:

kivi

A kivi, vagy ahogy sokan ismerik, a „zöld gyümölcs bombázója”, nemcsak ízletes, hanem rendkívül tápláló is. Eredetileg Kínából származik, de ma már szinte minden trópusi és szubtrópusi régióban megterem. A szőrös héjú kivi belseje élénk zöld, apró fekete magokkal tarkítva, melyek igazi ízkavalkádot kínálnak.

A kivit sokféleképpen használhatod a konyhában. Nagyszerűen megállja a helyét gyümölcssalátákban, turmixokban, vagy akár a joghurt tetején is. A savanykás íze különösen jól párosítható édes gyümölcsökkel, mint a banán vagy az ananász, ráadásul a csirke- és halételekhez is remek kiegészítő lehet. Próbáld ki például a sült csirkédet egy kivi-szósz kíséretében – garantáltan megleped vele a vendégeidet!

Ha érdekes trükköt keresel, íme egy: a kivi franciaországban az „Actinidia” nevet viseli, ami közel sem olyan vonzó, mint a nevetséges formájú szőrös barátunk neve. De ez még nem minden! Figyelj oda, mert a kivi enzimjei különösen aktívak, és ha túlságosan sokáig bontogatod a gyümölcsöt, könnyen „szétfőzheti” a többi hozzávalót!

Tárolás szempontjából a kivi a hűtőszekrényben érzi a legjobban magát, de tedd bele egy tál gyümölccsel, hogy hamarabb megérjen. Elő készítéskor csak arra ügyelj, hogy a belsejét ne túlságosan nyomd össze, hiszen a gyümölcs állaga könnyen megsérül.

Összességében a kivi egy sokoldalú társ a konyhában, így bátran kísérletezz vele, és tudd meg, milyen ízeket varázsolhatsz belőle! Bon appétit!