A kelbimbó egy igazán különleges zöldség, ami a keresztes virágúak családjába tartozik, és a káposzta távoli rokonaként is emlegetjük. Képzeld el, hogy a kelbimbó cseppnyi, zöld golyókként nő a szárán, ami nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem ízletes is. Számtalan egészségügyi előnnyel büszkélkedik: tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és jó barátja a diétázóknak.
Főzéskor a kelbimbó igazi sokoldalú harcos: párolva, sülve vagy akár grillezve is csodásan megállja a helyét. Tökéletesen illik húsételekhez, például pulykához vagy bárányhoz, de ha vegetáriánus fogásokban gondolkodsz, egy kis fokhagymás olívaolajjal megpárolva igazi ízélményt varázsolhatsz. Kísérheted szalonnával, dióval vagy épp fetasajttal – a kombinációk csak a fantáziádra várnak!
A kelbimbóról érdemes tudni, hogy a hűtőben akár egy hétig is eláll, de csak akkor, ha nem pucolt állapotban tárolod. Ha előkészíted, érdemes a külső leveleit eltávolítani, majd alaposan megmosni. Ja, és ne felejts el egy kis keresztszelvényt vágni az aljára, hogy a főzési idő egyenletes legyen – mintha csak a kelbimbónak lenne számomra egy bónusz szintje a főzésben!
A kelbimbó tehát szuper választás, ha valami egészséges, de izgalmas ételt szeretnél varázsolni az asztalra. Bátran próbáld ki, és meglátod, hogy nemcsak a tízórai gyümölcsök szoros versenyzője, hanem az ősz slágere is lehet a konyhádban!