Alapanyag kisokos:

kakukkfű

A kakukkfű egy igazán különleges fűszer, amely az ajándékokkal teli természet egy kis darabja. Ezt a kis csodát a Thymus nemzetségbe tartozó évelő növények virágzó hajtásaiból nyerjük. A kakukkfű fajtái közül a legelterjedtebb a közönséges kakukkfű, amely nemcsak az erdők, hanem a konyhák lelke is.

Főzés során a kakukkfűt gyakran használják húsételek, levesek, mártások és zöldségek ízesítésére. Különösen jól párosítható a bárányhússal, csirkével és különféle zöldségekkel, de tésztákban és pizzákon is megállja a helyét. Ha pedig egy kis extra ízélményre vágysz, próbáld ki friss fűszernövényekkel keverve – az égiek hálásak lesznek érte!

Érdekesség, hogy a kakukkfűt már az ókorban is használták, nemcsak fűszerként, hanem gyógynövényként is. A rómaiak a fűszer felemelő hatására esküsznek, művészeti képességek kibővítésére használták, így ha főzés közben megérint a kakukkfű illata, talán nemcsak az ételt, de a kreativitásodat is felpezsdíti!

A kakukkfű előkészítése egyszerű: ha frisset használsz, csak szedd le a leveleit, és add hozzá az ételhez. Szárított változata ízletes, de figyelj arra, hogy erősebb az íze, így kevesebb is elég belőle. Tárold hűvös, száraz helyen, légmentesen záródó edényben, így hosszú időn keresztül megőrzi frissességét. Most már csak annyit kell tenned, hogy bátran használod a konyhádban!