A humusz egy ínycsiklandó és tápláló krém, amely a közel-keleti konyha igazi csodája. Fő alapanyaga csicseriborsó, amit különböző fűszerekkel, tahinivel (szezámmag pasta) és olívaolajjal kevernek össze, hogy létrejöjjön ez a selymes állagú, ízletes kence. Képzeld el, ahogy megjelenik a mártogatós tányéron, körülötte pedig friss pita vagy zöldségek, – nos, elmondható, hogy a humusz igazi konyhai sztár!
Egyes források szerint a humusz története legalább ezer éves múltra tekint vissza, hiszen már az ókori Róma idején is figyelembe vették. Ha jól sejtjük, a történelem során nem egyszer került „vitára” az, hogy ki készíti a legfinomabbat – de most nem kell elvinni a vitát a konyhádba! Talán az egyik legnagyobb érdekesség, hogy a humusz nemcsak finom, hanem tele van proteinával és rosttal, így remek választás a vegetáriánusok és vegánok számára.
A humusz elkészítése pofon egyszerű! Egyszerűen csak főzd meg a csicseriborsót, majd keverd össze a többi hozzávalóval – és voilà! De figyelj arra, hogy a humuszt hűtőben tárold, akár több napig is eláll, ha el nem fogy előbb! A fűszerezés során pedig bátran kísérletezz, lehet fokhagymás, csípős vagy akár füstölt ízvilágú is – a lehetőségek határtalanok! Most már csak annyit mondhatok, hogy hajrá, és élvezd a humusz világát a konyhában!