Alapanyag kisokos:

hajdina

A hajdina, ahogy a neve is sugallja, nem éppen a legdivatosabb alapanyag a konyhában, de hidd el, megérdemli a figyelmedet! Ez a kis magocska valójában egy álgabona, amit a régi időkben a szegények kenyerének is neveztek. Miközben a búza és a rozs uralkodott, a hajdinare nemcsak az egészséges táplálkozás hívei, hanem a gluténmentes diétát követők is felfigyeltek, hiszen teljesen gluténmentes!

Főzésben a hajdina igazi sokoldalú szuperhős! Főzheted hozzá köretként, készíthetsz belőle ínycsiklandó hajdinapásztor pitét, de a salátákban is csodásan megállja a helyét. Párosíthatod zöldségekkel, gombával vagy akár húsokkal is, szóval csak a fantáziádra bízhatod a dolgot!

Érdekesség, hogy a hajdina az ázsiai konyhában is népszerű, például Japánban soba tésztaként ünneklik. Szóval, ha valami különlegeset szeretnél, a hajdinát vétek kihagyni!

Amikor dolgozol vele, ügyelj arra, hogy alaposan átválogasd a magvakat, mert néha becsúszhat közéjük egy kis kavics. Tárolás szempontjából hűvös, száraz helyen a legjobban megőrzi frissességét. Előtte persze jó ötlet megpirítani egy kicsit, mielőtt főznél vele – így még intenzívebb ízeket kapsz! Szóval vágj bele bátran a hajdinasütésbe, és tapasztald meg, milyen varázslatos ízélményeket kínál!