A hajdina liszt egy igazi egészséges csoda az otthoni konyhában! Ez a gluténmentes alapanyag a hajdina (Fagopyrum esculentum) nevű növényből készül, mely nemcsak finom, de tápláló is. Mivel a hajdina nem gabona, tökéletes választás lehet a gluténérzékenyeknek, és azoknak is, akik szeretnék színesebbé tenni az étrendjüket.
A hajdina lisztet leginkább péksüteményekhez, palacsintákhoz és tésztákhoz használják, de akár kenyér alapanyaga is lehet. Kiválóan párosítható zöldségekkel, tojással vagy sajtokkal, így igazán sokoldalú! Próbáld ki például hajdina palacsintával spenóttal és fetával, vagy készíts belőle ízletes süteményt.
Tudtad, hogy a hajdina a középkor óta népszerű étel? Gyakran emlegették, mint a „szegények búzája” – ezt persze nem gondolnám, hiszen ma már egyre többen fedezik fel a benne rejlő ízeket és tápanyagokat.
Ha hajdina liszttel dolgozol, ügyelj arra, hogy nedvesség- és levegőálló helyen tárold. Mivel kissé ” szárazabb” textúrával bír, érdemes keverni más lisztekkel, hogy a süteményeid ne legyenek túl morzsásak. Szóval, csapj bele bátran, és hagyd, hogy a hajdina liszt felfedezése igazi élménnyé váljon!