A füstölt sajt egy igazán sokoldalú és ízletes alapanyag, ami a konyhád egyik igazi kincse lehet. Eredetileg tehéntejből, de akár kecske- vagy juhtejből is készítheted. Az elkészítési folyamata során a sajtot füstöléssel ízesítik, ami nemcsak a zamatát gazdagítja, hanem szemet gyönyörködtető aranybarna színt is ad neki.
Főzésben a füstölt sajt sokféleképpen megszólíthat. Remekül illik tésztákhoz, például lasagnehoz vagy rakott krumplihoz, de egy jó kis pizza feltétként is csillagos ötöst ér. Sőt, az íze miatt akár salátákba, sőt szendvicsekbe is feldobhatod, ami igazi ízbombának számít!
Érdekesség, hogy a füstölt sajt története egészen a régi időkig nyúlik vissza – egyesek szerint a füstölés technikáját a vikingek is használták, hogy a sajtot tartósítsák, akár még a harcok alatt is! Mostanában viszont egyre népszerűbb a gasztronómiában, és sokak kedvenc hozzávalójává vált.
Ha füstölt sajtot vásárolsz, figyelj arra, hogy lehetőleg hűtve tárold, de ha jól becsomagolod, akár egy hétig is eláll a hűtőszekrényben. Először érdemes vékony szeletekre vágni, mivel a füstölt sajtot könnyű megpárolni, ami különleges ízeket hozhat az ételeidbe.
Próbáld ki bátran a füstölt sajtot a konyhádba, és fedezd fel azokat az ízeket, amiket egy csipetnyi füstölés képes varázsolni!